Klub zastupnika SDP-a: Novi zakon o HRT-u ne donosi se zbog izbora

ZASTUPNIK SDP-a Nenad Stazić odbacio je danas optužbe dijela oporbe i ustvrdio da ´donošenje novog zakona o HRT-u nema nikakve veze s izborima.

Ne stoje tvrdnje da vladajuća koalicija predlaže donošenje toga zakona samo zato jer smo u predizbornoj godini, rekao je Stazić na konferenciji za novinare Kluba zastupnika SDP-a, podsjećajući da je zakon trebao biti donijet koncem prošle godine.

Time je odgovorio na optužbe oporbe, posebno zastupnika HSLS-a i HDZ-a koji su u raspravi na saborskim odborima ocijenili da se novi zakon donosi samo radi izbora. Također su navodili da je važeći zakon loš i da su pojedine odredbe uzrokovale rasulo na HRT-u.

Stazić glavni povod donošenju novoga zakona vidi u pravnoj praznini nastaloj razdvajanjem Odašiljača i veza od HRT-a, te Hrvatskog radija i HTV-a.

´Novi zakon je samo nastavak postojećeg koji će razriješiti pravnu prazninu i urediti nastavak djelovanja HRT-a kao javne ustanove´, naveo je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je potreban i zbog uređenja ovlasti na HRT-u zbog aktualnih sukoba između upravljačke i uređivačke strukture u toj kući, a što će se, smatra, kvalitetno riješiti vladinim zakonskim prijedlogom.

Predsjednik Kluba SDP- Mato Arlović najavio je nekoliko amandmana na taj zakonski prijedlog, među ostalima da Sabor potvrđuje Statut HRT-a, te da se dva posto od pretplate izdvoji za financiranje informativnog i programa namijenjenog nacionalnim manjinama.

Arlović je novinarima odgovorio da Predsjedništvo SDP-a jučer nije raspravljalo o zahtjevu HSS-a za ostavkama ministrice turizma Pave Župan Rusković i v.d. ravnatelja HFP-a Krešimira Starčevića, a vezano za slučaj prodaje Sunčanog Hvara.

SDP će podržati prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u obavljanju javnih dužnosti, koji su Saboru predložili Vlada i Klub HSP/HKDU, a koji bi spriječio javne dužnosnike, posebno političare, da svoju službu obavljaju zbog stjecanja osobne koristi, rečeno je na konferenciji za novinare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara