Klubovi zastupnika SDP-a i HB-a razgovarali sa sindikalnim čelnicima o izmjenama Zakona o radu

PREDSTAVNICI sindikalnih središnjica razgovarali su danas s klubovima zastupnika SDPa i Hrvatskog bloka o prijedlogu izmjena Zakona o radu, o kojem bi u petak trebao raspravljati Sabor.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Davor Jurić je nakon sastanka s članovima Kluba SDP-a, kome je prisustvovao i ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, rekao kako je ministar prvi put iznio mogućnost pregovora oko nekih spornih pitanja, kao što su otkazni rok, otpremnine i reguliranje ugovora na određeno vrijeme.

To daje nadu u postizanje kompromisnih rješenja koja bi mogla zadovoljiti predlagatelja, sindikate, radnike i ´poslodavce koji uvijek dobivaju u posljednjih nekoliko godina´, no prerano govoriti o približavanju stajališta, rekao je Jurić.

No, izrazio je uvjerenje da će se procedura donošenja izmjena tog zakona ´odvijati na zadovoljavajući način´.

Sindikati su naime prošlog tjedna zatražili da se umjesto prvog čitanja u Saboru održi uvodna, tj. prethodna rasprava, kako bi se socijalnim partnerima osiguralo više vremena za usuglašavanje stajališta o spornim pitanjima. O tome su danas raspravljala dva saborska odbora, ali su rasprave ostale bez zaključaka.

Ministar Vidović je nakon sastanka rekao kako po njegovom sudu nema potrebe za prethodnom raspravom u Saboru. On smatra da nema smisla odugovlačiti cijelu stvar te da dogovor može biti relativno brzo postignut, iako se to tako sada ne čini.

´Između prvog i drugog čitanja Vlada će pripremiti još neke prijedloge kompenzacijskih mjera, a osobno sam preuzeo obvezu da Zakon o radu bude posljednja točka koja će biti prihvaćena, odnosno da prethodno bude prihvaćeno sve ono što je potrebno da bi se dodatno zaštitila sigurnost radnika´, naglasio je Vidović.

Upitan je li moguć kompromis oko otpremnina i otkaznih rokova, Vidović je rekao da ništa u prijedlogu zakonu ne može biti ispod europskog prosjeka, ali da ´nema razloga ni da idemo iznad toga´.

´Shvatilo se da se mora pristupiti izmjenama zakona, ali je još jednom naglašeno da je potrebno osigurati dodatne mehanizme, odnosno da država preuzme skrb o socijalnoj sigurnosti radnika koji ostanu bez posla, ne da budu teret poslodavca´, rekao je Vidović.

Vidović je rekao kako smatra da su kompenzacijska rješenja dobra, iako će nešto koštati porezne obveznike, ali to je još jedan pokušaj da se poslodavce stimulira da otvaraju nova radna mjesta.

´Moramo omogućiti lakše restrukturiranje tvrtki koje se nalaze u krizi...i u tome je smisao izmjene zakona, a ne da se diraju nečija prava, a da se pri tom ne kompenziraju´, istaknuo je Vidović.

Klub Hrvatskog bloka je nakon razgovora s predstavnicima sindikata objavio priopćenje u kome se kaže kako HB smatra potrebnim pronaći kompromisno rješenje koje će poslodavce osloboditi dijela financijskog tereta, ali ujedno i zaštititi hrvatske građane, te im zajamčiti socijalnu sigurnost.

Klub zastupnika HB-a navodi da su predstavnici sinidkata argumentirano upozorili na određene propuste u aktualnom prijedlogu i najavljuje da su o izmjenama ZOR-a zakazali razgovor i s poslodavcima u četvrtak 27. veljače, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HB-a Ivić Pašalić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara