Knjiga "Staro blago novi sjaj - hrvatske izvorne pasmine"

KNJIGA´Staro blago novi sjaj hrvatske izvorne pasmine´, kojom autor Šandor Horvath nastoji animirati javnost o obvezi sustavne zaštite ugroženih izvornih pasmina domaćih životinja, bit će večeras predstavljena u Zagrebu.
Knjigu je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja i izdavačka kuća ´Barbat´.

Autor je novinar-terenac. Dotaknuo je stvorenja. Pod dojmom viđenog i čujnog stječe snagu za izričaj nekih naziva i definicija koje mogu intrigirati stručne i znanstvene institucije i pojedince, napisao je urednik dr. Pavo Caput, redovni profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Horvathova poruka je - ´stare pasmine ugrađene u našu prošlost kao povezane niti, a u budućnosti kao šanse za neki novi put´, navodi Caput te dodaje da je autor s pravom kritičan na nedovoljno učinkovit sustav javnih poticaja za trajnom zaštitom i revitalizacijom starih pasmina i genotipova.

Pasmine su međaši udomaćene vrste. Određuju polje njezinih nasljednih mogućnosti, njezine buduće šanse, njen živi red. Izumru li stara uzgajivačka dostignuća, od toga će polja ostati samo uzak pojas, crta koja omogućuje samo jedan jedini smjer´, poručuje Šandor Horvath u knjizi ´Staro blago novi sjaj - hrvatske izvorne pasmine´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara