Književnik Arturo Perez-Reverte član Španjolske akademije

Arturo PerezReverte, poznati autor pustolovnih romana prevedenih na tridesetak jezika, proteklog je tjedna izabran za člana Španjolske kraljevske akademije (RAE), objavila je ta ustanova.

Novi akademik, jedini kandidat za mjesto jezikoslovca Manuela Alvara, preminulog u kolovozu 2001., izabran je u prvom krugu uz podršku 24 člana te ustanove, objavio je isti izvor.

Veliki poklonik Alexandrea Dumasa, 51-godišnji Perez-Reverte, podrijetlom iz jugoistočne Španjolske, književnosti se posvetio nakon što se 21 godinu bavio novinarstvom i pratio mnoge međunarodne sukobe.

Autor je povijesnih romana poput ´Učitelja mačevanja´, ´Slike flamanskog majstora´, ´Kože na bubnju´, ´Kluba Dumas´, ´Nautičke karte´ i serije avantura kapetana Alatristea.

Za svoj književni rad dobio je i mnogo međunarodnih nagrada, između ostalih Grand prix kriminalističke književnosti u Francuskoj, nagradu Švedske akademije za kriminalistički roman kao i nagradu europske književnosti Jean Monnet. Više njegovih djela adaptirano je za film.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara