VIDEO Kod Omana pronađena olupina broda s najstarijim navigacijskim alatom na svijetu

VIDEO Kod Omana pronađena olupina broda s najstarijim navigacijskim alatom na svijetu
Screenshot: YouTube
 
RONIOCI su uz obalu Omana pronašli olupinu broda staru 500 godina, a u njoj i najstariji navigacijski alat na svijetu, piše BBC.
 
Pronađena je olupina broda Esmeralde portugalskog istraživača Vasca da Game, koji je potonuo tijekom oluje u Indijskom oceanu 1503. godine. Pomorski arheolozi objavili su da su na mjestu pronalaska iskopali astrolab, alat koji su pomorci nekada koristili za mjerenje položaja Sunca.
 
 
"Veliki je privilegij naći nešto toliko rijetko i važno"
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Vođa arheološkog tima David Mearns je izjavio: "Veliki je privilegij pronaći nešto toliko rijetko, toliko povijesno važno, nešto što će se proučavati u arheološkoj zajednici i popuniti neke praznine." Mearns je otkrio astrolab prije tri godine, a bio je jedan od 3000 otkrivenih predmeta u nizu iskopavanja.
 
U Esmeraldi je pronađen brončani disk promjera 17,5 centimetara i debljine manje od 2 milimetra: "Nikada prije nisam vidio nešto takvo i odmah sam znao da je vrlo važno jer je imalo dva simbola na sebi. Jedan je bio portugalski grb, a drugi simbol tadašnjeg kralja Don Manuela I", izjavio je Mearns.
 
 
Kasnija laserska obrada diska otkrila je da je korišten kao astrolab pomoću ureza na rubovima, koji su označavali stupnjeve za mjerenje visine sunca. Kod olupine je pronađen i vrlo rijetki srebrni novčić Indio, a ekipa koja ga je pronašla je izjavila da je cijelo iskustvo bilo "kao iz holivudske priče". 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara