Kod Višegrada otkrivena nova masovna grobnica

Kod Višegrada otkrivena nova masovna grobnica
Screenshot: YouTube

NA području Višegrada u istočnoj Bosni otkrivena je još jedna masovna grobnica koja bi mogla skrivati tijela Bošnjaka ubijenih na tom području 1992. godine, potvrdilo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine koje je otvorilo istragu i dalo nalog za pretragu terena kako bi se došlo do skrivenih posmrtnih ostataka.

"Radi se o vrlo složenom i zahtjevnom procesu ekshumacije, na nepristupačnoj lokaciji", stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH u kojem se dodaje da je na terenu tužitelj koji koordinira proces raščišćavanja terena i rad timova uključenih u postupak ekshumacije.

Grobnica bi mogla skrivati i žrtve Srebrenice

Institut za nestale osobe BiH (INO), vladino tijelo zaduženo za potragu za nestalima tijekom rata u toj zemlji od 1991. do 1995., istodobno je objavio kako je informacija o postojanju masovne grobnice dobivena od svjedoka, a nalazi se na području Gradine, na kojemu je ranije provedena pretraga, no ništa nije pronađeno.

Ravnatelj INO-a Amor Mašović kazao je da je svjedok istražiteljima pokazao novi lokalitet u jednom usjeku koji je bio zatrpan hrpama kamenja. Pretpostavlja se da su vlasti bosanskih Srba neposredno nakon rata pokušale prikriti tragove te grobnice tako što su minirale stijenu koja je bila nad njom.

Tijekom početne pretrage pronađeni su dijelovi ljudskog skeleta pa jeTužiteljstvo BiH naložilo angažiranje teških strojeva koji sada uklanjaju obrušeno kamenje kako bi se moglo početi s iskapanjima.

Kako pretpostavlja INO, grobnica bi mogla skrivati tijela višegradskih Bošnjaka ubijenih 1992., ali i neka tijela žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995.

Na samom početku rata u BiH srpske paravojne snage su nakon okupacije Višegrada protjerale oko 14 tisuća Bošnjaka iz te općine, pri čemu je ubijeno njih više od 1700, uključujući najmanje stotinu djece i maloljetnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara