Kofein ometa kontrolu dijabetesa

KOFEIN može omesti sposobnost tijela da kontrolira razinu šećera u krvi i tako doprinijeti razvoju dijabetesa tipa 2, objavili su u ponedjeljak američki znanstvenici.

Stručnjaci sa Sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini utvrdili su snažnu povezanost između kofeina te povećane razine glukoze i inzulina kod oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Po podacima Američkog dijabetološkog društva, 90 posto od 17 milijuna Amerikanaca s dijabetesom boluje upravo od te podvrste šećerne bolesti, u kojoj tijelo ili ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga stanice ignoriraju, a što je tijelu potrebno da bi hranu pretvorilo u energiju.

Otkriće je dovoljno vjerodostojno pa znanstvenici preporučuju pacijentima da smanje ili posve uklone kofein iz prehrane.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zdravih osoba, glukoza se preradi u roku sat vremena od unosa u organizam, što u dijabetičara nije slučaj", rekao je voditelj studije, profesor James Lane.

"Čini se da oboljeli koji uzimaju kofein teže reguliraju razine glukoze i inzulina od onih koji ga ne konzumiraju", dodao je.

(Hina) xbcav ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara