Koga više briga za Rončevića: Gdje je pravi akter "tobožnje afere kamioni"?

Koga više briga za Rončevića: Gdje je pravi akter "tobožnje afere kamioni"?

POLITIKA ga štitila, politika ga žrtvuje. Pa kako onda Berislav Rončević ne bi bio uzrujan? Kako ne bi bio očajan i na rubu suza? Neku večer samo što se nije rasplakao na televiziji, cendrajući da mu se onako nevinom namješta sudski proces.

Nedostajalo je samo da posegne za onom čuvenom obranom iz 2005. godine kako se radi o "tragikomičnom igrokazu", ali ovoga puta u režiji njegove Vlade. Ili da parafrazira svog odbjeglog zaštitnika Ivu Sanadera koji je prije pola godine govorio o "tobožnjoj aferi kamioni", pa slijedom toga poruči kako se radi o "tobožnjem" sudskom procesu.

Kako mu sada sude, a pet godina su ga branili?

No u ovom renutku Rončević možda ima pravo osjećati gnjev pravednika. Ima pravo vjerovati da mu smještaju. U njegovoj glavi puno je pitanja. Kako to da ga sada odjednom stavljaju na optuženičku klupu, kad je prije tri mjeseca istražno povjerenstvo Hrvatskog sabora zaključilo da je nevin? Kako mu sada sude, a pet godina su ga puštali na miru, pa čak ga promovirali u ministra unutarnjih poslova? I još se toliko žure. I još se unaprijed zna koja će sutkinja dobiti slučaj. I još ministar pravosuđa priznaje kako je ovaj slučaj uvjet za Europsku uniju. Pored svega toga, Rončević još velikodušno poručuje da ne namjerava pobjeći do optužnice, a oni njemu tako. Nije fer.

Rončević samo još jedna kvačica uz popis uvjeta za EU

Procesuiranje Berislava Rončevića najmanja je stvar koju ova vlast može napraviti kako bi upisala kvačicu uz još jedan od uvjeta Europske unije. Pored korumpiranih profesora, kriminalaca u Fondu za privatizaciju, jednog grabežljivog liječnika, a jednog dana možda i nekoliko ritualnih smaknuća u Hrvatskim autocestama, Rončević će biti još jedan bjelodani dokaz da se hrvatska vlast bori protiv korupcije.

Trebao je otići Ivo Sanader da se za Rončevićem pusti voda

Naravno, nitko nije stradao baš iz čista mira. Radilo se samo o tajmingu. Tako je sada došlo vrijeme i da Rončević odgovara zbog 10 milijuna kuna. Trebao je najprije otići Ivo Sanader. Zatim je trebao stići nalog iz Bruxellesa. Trebalo je sazrijeti uvjerenje da je Rončević postao preveliki uteg za ovu vlast. I stoga je trebalo konačno za njim pustiti vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, zašto samo za njim? Skoro nam dođe žao čovjeka. Pa on je samo radio ono što je morao. Ili što je mislio da može. Hrvatska pod HDZ-om sigurno nije država u kojoj će neki ministar zamračiti deset milijuna kuna bez znanja svog šefa. Nema šanse da čovjek tako ograničenih kapaciteta kao što je Rončević u svoj džep strpa toliki novac. A pogotovo da pritom dio ne podijeli s onima koji su ga tako gorljivo štitili od progona. Pa čak i promovirali u ministra policije, omogućivši mu da osobno stopira istragu.

Zaštitnik na Malo vitra, a Rončević u tamnicu

Tko krade, taj i griješi. Pitanje samo hoće li se ta greška ikad otkriti i hoće li netko zbog nje odgovarati. Rončevićeva se, recimo, otkrila još prije pet godina. Prvo kroz "tragikomični igrokaz jednog predsjedničkog kandidata", pa narednih godina kroz nalaze interne revizije MORH-a, pa naposljetku kroz istražno povjerenstvo Hrvatskog sabora. Ali Rončeviću svejedno cijelo to vrijeme nije pala dlaka s glave. Pa zašto bi sad?

Onaj koji ga je pazio i mazio i štitio i promovirao bezbrižno je odjedrio na Malo vitra, a Vladina i stranačka uzdanica će na sud. Za primjer svima. Ima li pravde u tome? I što bismo uopće proglasili pravdom?

Hoće li Hrvatska nakon Rončevića biti bolja država?

Možda želimo nazad onih deset milijuna kuna. Možda želimo da se Rončevićeva glava zakotrlja pred očima svih budućih lopova. Možda želimo vjerovati da će Hrvatska zbog toga biti bolja država. S boljom vlasti, boljim Državnim odvjetništvom koje je pet godina sjedilo na rukama, boljim pravosuđem, boljim ministrima koji će ubuduće paziti što rade. Ili će bolje paziti da nitko ne otkrije to što rade. Ili će bolje paziti da ih ne ostave na cjedilu oni za koje su radili.

Ali što god bilo s Berislavom Rončevićem i što god se dogodilo nakon njegova procesuiranja, ostat će osjećaj da u cijeloj priči nešto - ili netko - nedostaje. Iskreno, više nas nije briga za Rončevića. Zanima nas samo pravi krivac u "tobožnjoj aferi kamioni".

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara