Koje zemlje najviše ovise o turizmu?

Koje zemlje najviše ovise o turizmu?
Foto: Visualcapitalist.com

BEZ STALNIH prihoda od turizma, mnoge zemlje suočit će se s ozbiljnom ekonomskom štetom. Budući da su globalna putovanja i turizam zaustavljeni, učinci na globalnu zaposlenost sve su opsežniji. Ukupno u toj industriji širom svijeta postoji 330 milijuna radnih mjesta, koji globalnom BDP-u svake godine pridonose 10 posto ili 8,9 trilijuna dolara, piše web stranica visualcapitalist.com.

Današnja infografika koristi podatke Svjetskog vijeća za putovanja i turizam te ističe zemlje koje najviše ovise o putovanjima i turističkoj industriji na temelju zaposlenosti te kvantificira razmjere u kojima ovaj sektor pridonosi zdravlju globalne ekonomije.

U svijetu u 44 zemlje ukupna zaposlenost ovisi o putovanjima i turističkom sektoru više od 15 posto. Ne iznenađuje da najveću gospodarsku štetu trpe neke otočne nacije. Istodobno, podaci otkrivaju u kojoj mjeri neke veće zemlje ovise o turizmu. Novi Zeland, primjerice, ima 479.000 radnih mjesta u turističkoj i putničkoj industriji, dok u Kambodži u istom sektoru radi 2,4 milijuna ljudi, piše visualcapitalist.com.

Hrvatska je još jedna turistička destinacija koja se nada ponovnom otvaranju uoči vrhunca sezone, a 2019. godine od turizma je imala 13 milijardi dolara prihoda. S populacijom od nešto više od četiri milijuna, u turističkom sektoru radi 24 posto radne snage.

Situacija u 20 najvećih ekonomija

Turistički orijentirane zemlje ostaju najteže pogođene globalnom zabranom putovanja, ali i najveća gospodarstva svijeta također osjećaju posljedice. U Španjolskoj je turizam treći najveći sektor nacionalnog gospodarstva. Ostanu li karantenske mjere na snazi do rujna, procjenjuje se gubitak prihoda od 68 milijardi dolara. S druge strane, samo 2,8 posto BDP-a Južne Koreje ovisi o turizmu.

Prekinuta putovanja

Koje zemlje zarađuju najviše od turističke industrije u apsolutnim iznosima u dolarima? Na vrhu popisa su Sjedinjene Američke Države, u kojima je turizam u ukupnom BDP-u 2019. godine sudjelovao s 1,8 trilijuna dolara ili 8,6 posto. (Naslovna fotografija) SAD je danas najveći globalni epicentar slučajeva covida-19, pa ostaje vidjeti što će se događati ako se zemlja prije ljeta ipak ponovno otvori turistima.

Istodobno, doprinos turističkog sektora kineskoj ekonomiji udvostručio se u posljednjih 10 godina te približio iznosu od 1,6 trilijuna dolara. Kako bi pomogle jačanju gospodarskih aktivnosti, Kina i Južna Koreja olakšale su ograničenja uspostavljanjem putnog koridora.

Kako se mnoge zemlje polako otvaraju, pojavljuje se sve više putnih balona. Na primjer, Estonija, Latvija i Litva ublažile su ograničenja putovanja i stvorile putnu zonu. Australija i Novi Zeland također pripremaju sličan dogovor. Takvi putni baloni omogućavaju građanima svake zemlje da putuju unutar određenih zona.

Covid-19 imat će, naravno, dugotrajan utjecaj na zaposlenost i globalnu gospodarsku aktivnost s nesagledivim posljedicama.

Kad se prašina napokon slegne, može li se globalni turizam oporaviti?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara