"Kokainski brod" iz Kolumbije u luku Koper dovezao drogu za dvojicu Zagrepčana

U MEĐUNARODNOJ akciji, koju su zajednički proveli hrvatska i slovenska policija, Sektor za istrage generalne carinske uprave, hrvatska Carinska uprava i USKOK, razbijen je lanac krijumčara kokaina. Zbog krijumčarenja kokaina, pred istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu, već su izvedena dvojica Zagrepčana. Za sada nije poznato jesu li u krijumčarenje bili umiješani i slovenski državljani.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare policija je izvijestila kako je na brodu koji je iz Kolumbije pristigao u slovensku luku Koper, pronađeno i zaplijenjeno 381,65 kilograma otopine kokaina, od čega ga je 302,05 kilograma bilo u tekućem stanju, a 79,60 kilograma u talogu.

Otkrili ih svježi tragovi varenja

Slovenska carinska služba je 2. lipnja u luci Koper izvršila pregled kontejnera oznake ZIMU4623733, unutar kojega se nalazila preša i šest kompresora, koje je prodala i otpremila jedna kolumbijska tvrtka. Naručitelj preše i kompresora je jedna zagrebačka tvrtka, o čijoj djelatnosti, kao ni o imenu, policija nije željela govoriti.

Kokain otopljen u nekoj vrsti ulja, pronađen je u spremniku preše. Iz slovenske Carinske uprave navode kako im je preša postala sumnjiva nakon što su na njoj vidjeli svježe tragove varenja - naime, bio joj je privaren dodatni spremnik za hidraulično ulje, zapremine 400 litara. Tad su spremnik odlučili otvoriti te su iz njega izvadili dio tekućine. Testiranje je pokazalo kako je uljna tekućina pozitivna na kokain, a drogu su nanjušili i psi tragači.

Utvrđeno je kako je brod na kojemu je pronađen kokain 22. travnja isplovio iz Cartagene u Kolumbiji te je potom, preko luke Kingston u Jamajci i luke Haifa u Izraelu, 30. svibnja uplovio u slovensku luku Koper.

Policija tajila da je droga otkrivena, kako bi došli do naručitelja

Za zapljenu droge se saznalo naknadno, jer je policija željela uhvatiti naručitelja. Stoga su 3. lipnja organizirali nadzirani međunarodni prijevoz kontejnera, koji je 5. lipnja iz luke Koper, preko graničnog prijelaza Pasjak, stigao u Zagreb. Idućeg dana je u Carinskoj ispostavi Zapadni kolodvor sadržaj kontejnera ocarinjen i pušten u slobodni promet. Vlasnik se ubrzo pojavio.

Direktor jedne zagrebačke tvrtke, koja je početkom godine iz Kolumbije naručila prešu, uhićen je 6. lipnja u 11.46 sati, na kontejnerskom terminalu u Zagrebu, nakon što je izvršio vizualni pregled sadržaja kontejnera i preuzeo ga. Da nije "slučajna žrtva" lanca krijumčara pokazuje i činjenica da je kod njegovog suradnika, koji je uhićen istog dana oko 14 sati, osim dokumentacije o nabavi preše, pronađen i popis kemikalija potrebnih za ekstrakciju kokaina iz otopine.

Dvojica Zagrepčana su 7. lipnja, oko 3.30 sati, izvedena pred dežurnog istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu, koji im je odredio zadržavanje u pritvoru. Kriminalistička obrada se nastavlja, kako bi se utvrdilo koliko je još osoba umiješano u krijumčarenje.

Droga vrijedna pet milijuna eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako još nije poznato koliko se točno čistog kokaina nalazi u otopini, već se čekaju rezultati cjelovitog vještačenja, policija navodi kako se procjenjuje da je količina krutog kokaina koji se može dobiti iz otopine između 80 i 100 kilograma.

Slovenska policija je navela kako se na njihovom crnom tržištu gram kokaina prodaje za oko 60 eura. Tom su računicom došli do iznosa od četiri do 4,5 milijuna eura veleprodajne, odnosno oko pet milijuna eura maloprodajne vrijednosti zaplijenjenog kokaina.

Naručitelji uz kokain vole i visoku modu

Policija navodi kako je tijekom trajanja akcije pretražila kuće, stanove, poslovne prostore i automobile dvojice uhićenih krijumčara. Osim poslovne dokumentacije i popisa kemikalija za ekstrakciju kokaina iz otopine, kod dvojca su pronašli i zanimljivu kolekciju dizajnerske odjeće.

Kako navodi policija, kod dvojca je pronađeno 86 komada dizajnerske odjeće, koju potpisuju razni inozemni modni brandovi. Policija tek utvrđuje je li riječ o krivotvorinama, prokrijumčarenim originalima ili ukradenoj robi.

Jadran kao raj za krijumčare narkoticima

Policija navodi kako morskim putem, preko jadranskih luka, u Europu dolaze značajne količine narkotika, posebice kokaina. Srećom, policija i carinici sve su uspješniji kad je riječ o zapljenama.

Posljednjih godina u jadranskim je lukama zabilježeno nekoliko velikih zapljena. 1997. godine je u kontejnerskom terminalu Rijeka zaplijenjeno 557 kilograma kokaina. Na istom je terminalu 1999. godine "palo" 665 kilograma kokaina. Prošle je godine ondje zaplijenjen 81 kilogram kokaina, a ove godine 15 kilograma.

U transportnom terminalu Plomin je 2000. godine zaplijenjen 241 kilogram kokaina. 2003. godine je u luci Veštar pokraj Pule zaplijenjeno 336 kilograma kokaina. U kontejnerskoj luci Ploče je 2006. godine zaplijenjeno 1.660 kilograma prekursora za proizvodnju amfetamina.

Hrvatski i slovenski predstavnici policije i carine na kraju su istaknuli važnost međunarodne suradnje, kad je riječ o suzbijanju organiziranog kriminala te su zaključili: "Međunarodni kriminal ne prepoznaje geografske i političke granice te je izrazito dobro organiziran. Stoga se i mi moramo organizirati i zajedničkim se snagama boriti protiv njega".

I.M.
Foto: MUP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara