Kolakušić: Kao predsjednik bih trebao imati plaću od najmanje 70.000 kuna

Kolakušić: Kao predsjednik bih trebao imati plaću od najmanje 70.000 kuna
Screenshot: RTL

PREDSJEDNIČKI kandidat Mislav Kolakušić dao je veliki intervju za večerašnje izdanje RTL-a Danas.

Otkrio je kako misli pobijediti na predsjedničkim izborima 22. prosinca. Kaže da mu taj datum nije sporan.

Bocnuo je Milanovića

"Taj datum mi uopće nije sporan, bio mi je potpuno očekivan. Onome tko se bavi politikom, bilo je potpuno jasno da će to biti ovaj datum", rekao je Kolakušić koji smatra da će izlaznost biti manja.

"Zato su osmislili sustav općina i županija, kako bi zaposlili svoje članove stranke i znaju da će određeni broj njihovih birača izaći na izbore", kazao je.

Evo što je odgovorio na pitanje slaže li se s Milanovićem:

"Ne, slažem se sa zdravim razumom."

Tvrdi da će potrošiti nula kuna

Hoće li imati klasičnu kampanju?

"Nećemo. Prije izbora za Europski parlament obišli smo cijelu Hrvatsku. Cijeli internet bio je preplavljen našim reklamama. Shvatili smo da to ne dovodi do željenih rezultata. Dobili smo 85 tisuća glasova, odnosno, svakog 13. birača."

Otkrio je kako će se obraćati biračima. Kaže da će potrošiti nula kuna.

"Isključivo putem javnih nastupa uživo. Imao sam previše negativnih iskustava. Neću izlaziti među ljude."

U prošloj kampanji potrošio je nešto više od 61.000 kuna.

"Da, nešto više i to isključivo za nabavku zastava i jednog štanda. Ostalo su bili plaćeni oglasi na Facebooku i Googleu", rekao je.

Prema nadzoru Državnog izbornog povjerenstva, pronađene su dvije sporne stvari - jedan štand iako ih je bilo više i dokumentacija koju nikad nije dostavio. Zašto je to tako?

"Zato što je sramotno zahtijevati da vam netko dostavi račun za štand koji košta 200 kuna. To nije procedura i jesu li ikoga drugog tražili da im to dostavi? Nitko nije prijavio nijedan štand, nitko nije prijavio odijelo, cipele, čarape. Odlučili su reći da je udruga Antikorupcija plaćala reklamu. Ona nije potrošila ni jednu lipu. Oni su to toliko paušalno to izveli. Zato ih nazivam bijednicima, oni su bijednici", rekao je Kolakušić.

"Državno izborno povjerenstvo?" pitala ga je novinarka

"Da", potvrdio je Kolakušić i otkrio što bi napravio s njima da postane predsjednik ili premijer.

"Prije godinu dana sam rekao da će svi odgovarati imenom i prezimenom. I to vrlo jednostavno, provjerili bismo njihovu imovinu. Je li bilo čudnih kretanja i pritoka imovine u vrijeme izbora. Što učini predsjednik DIP-a Đuro Sessa desetak dana prije izbora? Napada kandidata, mene. Znači, 500 potpisa utvrđeno je kao nevažeći i htjeli smo znati koji, ali nisu se htjeli očitovati. Naravno, imamo ih sve, znamo koji su. Oni su samo htjeli opravdati zašto su bili nevažeći. Nakon toga su zabranili promatranje izbora udruzi Antikorupcija jer je pristrana", kazao je.

Udruga ne može financirati kampanju, takav je zakon.

"Nije financirala ni lipu, ovdje se radi o promatranju izbora. Kad je Narod odlučuje htio zabraniti GONG-u promatranje izbora, GONG se pozvao na zakon koji kaže "promatrati može svaka udruga koja je registrirana za promatranje izbora". Prema zakonu, tko čini DIP i sva ostala povjerenstva? Predsjednik i dva člana iz HDZ-a te dva iz SDP-a. To je ta neovisnost, to su ti ljudi", dodao je.

Rasprava s novinarkom o političkoj nepismenosti Hrvata

Smatra li Hrvate ekstremno politički nepismenima?

"U školama su se nekad učili logika, domaćinstvo, filozofija... Građani su stjecali osnovna znanja o vođenju vlastitog budžeta, o trodiobi vlasti... Danas ni ti kvazianalitičari ne znaju što je trodioba vlasti."

"Da ili ne, mislite li da su Hrvati politički nepismeni? To ste rekli, to ste izjavili", pitala ga je novinarka.

"Nisam to izjavio, to je izjavila voditeljica."

"Jeste."

"Nisam, sigurno."

"Jeste, pitala sam vas i to, rekli ste da to apsolutno mislite."

"Ne možete izvući jednu riječ bez obrazloženja. Ne znaju što je izvršna vlast. Na referendumu se uvijek odlučuje o jednostavnim pitanjima. Moraju odgovoriti s da ili ne na jednostavna politička pitanja. Mislim da su Hrvati dovoljno sposobni i obrazovani za to", zaključio je Kolakušić raspravu.

Rekao je da se, ako ne osvoji 600.000 glasova, povlači i ide u parlament. Zašto onda ne ide na parlamentarne izbore?

"U politiku sam ušao da bih promijenio stvari. Samo oni koji imaju 76 mandata mogu mijenjati stvari. Oni koji imaju 20 mandata donose 20 potencijalnih žetončića. Mogu učiniti isto kao da ih je 75 ili nula. Dakle, ne mogu učiniti ništa. U ovakvom izbornom sustavu nemoguće je doći do vlasti. Na prošlim izborima HDZ i SDP su zajedno 440.000, a mi oporba 600.000, a oni su dobili osam mandata, mi četiri. Onaj koji pobijedi na predsjedničkim izborima, ima pravo voditi državu. Kraj priče."

Rekao je da će ukinuti 100.000 radnih mjesta. Kako to misli postići i kako je došao do te brojke?

"Sve ide po principu logike. Svi se slažemo da trebamo imati sto umjesto 500 gradova i općina. Koliko ljudi radi u njih 400? To se ne radi potezom pera. Ukinuo bih im financiranje u kompletu, svima", rekao je.

O pobačaju, Anti Paveliću i Titu...

Što misli o pobačaju?

"Imam stav, ali neću ga iznositi jer se neću baviti tim pitanjem. Kao ni imenima ulica. Moj stav o Zakonu o pobačaju je nebitan. Bavit ću se onime što je moj dio posla - pravosuđem i gospodarstvom. Kraj priče", opet je kazao.

Što da netko želi nazvati ulicu po Anti Paveliću?

"Sukladno zakonu, skupštine i općine određuju imena ulica, u to se ne mogu miješati kao predsjednik."

O Titu kaže...

"Nema potrebe raspravljati o čovjeku koji je umro prije gotovo 40 godina. Nemamo što razgovarati o tome."

Bi li micao njegovu bistu?

"Bili su na Pantovčaku lijevi i desni, maknuli su sve, više ništa ne mičem. Uzimam ključ, useljavam se unutra."

Otkrio je koga vodi na Pantovčak, tko će biti u njegovom timu i koliku bi plaću trebao imati

"Svoju obitelj. Živjet ćemo na Pantovčaku. Nećemo raditi probleme pa da zgradu u kojoj živimo opkoljava 15 ljudi. Ova priča zamišljena je drugačije od svih priča dosad. Imamo tim, cijelo vrijeme razgovaramo. Neki su dobri, neki su bili katastrofa. Biramo ih gledanjem kako se ponašaju. Međutim, one izvršne funkcije neće moći obavljati od onih koji uđu u sabor. Time se znatno smanjuje trgovina i time si dozvoljavate izabrati najbolje što Hrvatska nudi na svaku poziciju. Tako nestaje bojazan da padne koalicija ako smijenite ministra, ukoliko vidite da ste pogriješili."

Rekao je da bi povećao plaće sucima. Bi li isto učinio i s drugim pozicijama?

"Apsolutno, svim pozicijama mora ići gore plaća minimalno triput, ali mora ih biti i triput manje."

Evo što misli kolika bi trebala biti njegova plaća.

"Minimalno 70 tisuća kuna", zaključio je Kolakušić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara