Kolakušić najavio: "U nedjelju krećem s hrvatskom pričom"

Kolakušić najavio: "U nedjelju krećem s hrvatskom pričom"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZASTUPNIK u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić izjavio je danas kako ove nedjelje kreće s hrvatskom pričom.

U intervjuu za televiziju N1 poručio je da je aktivan u EU parlamentu, a osvrnuo se i na izbor Dubravke Šuice u EK.

“Krećem s hrvatskom pričom”

“U javnosti sam cijelo vrijeme. Govorim u Europskom parlamentu, ali to medije nije zanimalo. Prenosi se tko kuha čobanac s Facebooka, a prave teme nikom nisu zanimljive”, rekao je Kolakušić.

Otkrio je potom i kako kreće s hrvatskom pričom, iako nije specificirao što mu to znači.

“U ovu nedjelju krećem s hrvatskom pričom", rekao je Kolakušić koji je pak još nakon EU izbora rekao da će se kandidirati najprije za predsjednika, a potom, kada dođe vrijeme, i za premijera Hrvatske.

Komentirao ulazak u Schengen

Vezano za pismo koje su hrvatski eurozastupnici poslali, a tiče se zelenog svjetla Hrvatskoj za Schengen, Kolakušić je kazao da je to jedna od rijetkih stvari oko koje se svi oni slažu.

To je jedna od rijetkih stvari oko koje se svi mi eurozastupnici slažemo. Biti izvan Schengena je kao da dođete na obiteljsko druženje, svi su u glavnoj kući, a vas smjeste u kućicu za alat”, rekao je za N1.

Dodao je i kako smatra da je najvažnija politička volja za donošenje ovakve odluke.

"Sve ovisi o političkoj odluci. Hrvatska je spremna već nekoliko godina za Schengen, tu nema nikakve dvojbe. Ja sam iznimno zadovoljan svime", rekao je

Migrantima bi izricao novčane i zatvorske kazne

Potom se osvrnuo i na ilegalne prelaske granica.

"Postoje propisi o načinu prelaska granice. Ukoliko netko ilegalno prijeđe, mora biti propisana kazna zatvora. Ako imate nekoliko ilegalnih migranata koji pređu granicu, ako se izrekne kazna zatvora i novčana kazna, to više nikome neće pasti napamet", kazao je.

Prokomentirao je i činjenicu da su Bugarska i Rumunjska članice od 2011. a još nisu članice Schengenskog prostora.

"Rumunjska je sada nažalost po svim pokazateljima daleko ispred nas. Mi smo predzadnja država EU, nažalost, a trebali smo biti u sredini. Kada se saberu sve prednosti i sve mane, mi nismo iskoristili do sada gotovo ništa. Zato što smo politički nevidljivi. Mi smo cijelo vrijeme ponašamo ponizno, a u Hrvatskoj se ponašamo kao da smo jako veliki", dodao je.

O Dubravki Šuici u EK: "Isposlovao je potpredsjednicu komisije za demografiju"

Komentirao je i Dubravku Šuicu kao kandidatkinju za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju.

"Isposlovao je potpredsjednicu komisije za demografiju, što je najpodrugljivija stvar u državi u kojoj su ljudi masovno iselili. Onaj problem koji se vidi kod nas, gdje se za ministre biraju prijatelji iz djetinjstva, takva je situaciju i u Europskoj komisiji. Je li moguće da jedna Njemačka nema kvalitetniju osobu od Von der Leyen?, rekao je.

O hrvatskim temama nije htio govoriti.

"Ovdje smo sad u Europskoj uniji, tu ćemo samo o europskim temama", rekao je Kolakušić.

Kazao je kako se nada da će stara Komisija dati zeleno svjetlo za Schengen te kako neće glasati za novu Europsku komisiju.

Kaže da je očekivao više od EU parlamenta

Osvrnuo se i na to da u Europskom parlamentu djeluje kao nezavisni zastupnik te kako nije član niti jednog kluba.

"Oni dobiju liste kako trebaju glasati. Vi ne možete doći ako ste u jednoj grupaciji od sto, vi nikada ne možete doći na red. Bolje je biti nezavisni zastupnik nego nečiji dizač ruku. Nisam došao da bih se priklanjao nekim interesima kojima ne vjerujem", rekao je.

"Trenutno je jedna ogromna koalicija na vlasti. Imamo jednu široku koaliciju koja se o apsolutno svemu dogovara i mi. U pravu govora mi smo u velikoj prednosti u odnosu na političke grupacije", dodao je. 

Kaže i da je više očekivao od EU parlamenta.

"Mi govorimo o situaciji u Hong Kongu, umjesto da raspravljamo o situaciji u Španjolskoj, odnosno Kataloniji. Stavljena je tema prosvjeda u Kataloniji na dnevni red za raspravu i odbijena je. Svi vole probleme u vlastitoj kući staviti pod tepih", zaključio je Kolakušić za N1.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara