Kolinda držala predavanje mladim vojnicima: Puna sam optimizma

Kolinda držala predavanje mladim vojnicima: Puna sam optimizma
Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske

PREDSJEDNICA RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović održala je predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman o razvoju vojnih vođa za 21. stoljeće naglasivši tom prigodom breme odgovornosti koje leži na kadetima kao budućim zapovjednicima i vođama vojnika.

"Sve vas u vojnoj službi očekuju brojni izazovi. Zadaće koje će Hrvatska staviti pred vas su zahtjevne i kompleksne. Vi ste budući vojni zapovjednici. Predvodnici novih čuvara Hrvatske u 21. stoljeću", kazala je predsjednica.

Govorila o globalnom sigurnosnom okružju

Ona se, kako stoji u priopćenju njezinog Ureda, osvrnula i na zadaće i poslove s kojima će se susresti kroz daljnji tijek vojne službe, na to što hrvatska država od njih očekuje te što kadetkinje i kadeti mogu očekivati zauzvrat.

Naglasila je tri ključna čimbenika koji će uvjetovati i oblikovati vojnu karijeru vođa vojnika, a to su globalno i bliže sigurnosno okružje Hrvatske, izazovi koje takvo sigurnosno okružje predstavlja pred vojne vođe 21. stoljeća i način na koji će se suočiti s tim izazovima te što država i obrambeni sustav mogu učiniti kako bi im u tome pomogli i kako bi ih što bolje pripremili za tu zadaću.

Govoreći o globalnom sigurnosnom okružju predsjednica se osvrnula na geostrateški položaj Hrvatske koja se, kao dio Europe i euroatlantskog prostora, evidentno nalazi na otoku relativne stabilnosti, koji je omeđen pojasom nestabilnosti, sukoba i ratova.

"Puna sam optimizma za budućnost Hrvatske"

Govoreći o izazovima koje takvo sigurnosno okružje predstavlja pred vojne vođe 21. stoljeća naglasila je kako se kroz učinkovit sustav vojne izobrazbe stvaraju novi vođe koji će uspješno i sigurno voditi Hrvatsku vojsku nekoliko sljedećih generacija te kako ne možemo dopustiti luksuz prosječnosti u tome sustavu.

"Od kadeta, ali i polaznika svih drugih oblika vojne izobrazbe, očekujemo izvrsnost, ali istom mjerom izvrsnosti moramo i uzvratiti", kazala je predsjednica te istaknula kako je to naša obveza prema budućnosti Hrvatske.

"Puna sam optimizma za budućnost Hrvatske o čijoj ćete vi sigurnosti skrbiti. Poteškoće s kojima se susrećete na tome putu prevladat ćete. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da vam u tome pomognemo", zaključila je predavanje kadetima predsjednica Grabar-Kitarović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara