Kolinda i Plenković zajedno položili vijence na Oltaru domovine i Tuđmanovom grobu

Kolinda i Plenković zajedno položili vijence na Oltaru domovine i Tuđmanovom grobu
Foto: Hina

HRVATSKA danas slavi Dan državnosti, a državni vrh jutros je u spomen na poginule za domovinu položio vijence na Oltaru domovine i na Mirogoju.

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvima su, nakon polaganja zajedničkog vijenca na Oltaru domovine, počast poginulima za Domovinu odali polaganjem vijenaca na gradskome groblju Mirogoju ispred spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid bol", ispred Središnjega križa branitelja i na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Vijenac je položen i na  grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Predsjednici države, sabora i vlade te drugi dužnosnici zatim su otišli u crkvu sv. Marka na misu koju predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U prigodi Dana državnosti svečani prijam za državne dužnosnike, diplomate i predstavnike, gospodarskog, kulturnog i javnoga života popodne će prirediti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Dan državnosti slavi se u spomen na 25. lipnja 1991. godine, kada je sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara