Kolinda je odjednom radije glupa nego ustaša. Kao da ima razlike

Kolinda je odjednom radije glupa nego ustaša. Kao da ima razlike
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji za medije povodom četvrte godišnjice mandata priznala je dvije svoje važne pogreške. Nakon pola sata samohvale i nabrajanja što je sve učinila u protekle četiri godine, a što bi se ukratko moglo svesti na to da je preko stotinu puta otputovala iz Hrvatske, daleko više nego što joj je gostiju došlo u posjet, odrekla se ustaštva.

Svalila krivnju na nepoznatog savjetnika

Priznala je ono što je svakome razumnom i iole upućenom u domaću povijest, oduvijek jasno. „Za dom spremni“ nije nikakav stari hrvatski pozdrav nego ustaška krilatica, moto fašističkog režima koji je duboko osramotio hrvatski narod za čiju se samostalnost tobože borio. Predsjednica je priznala da je pogriješila kada je tvrdila da je ta krilatica stari hrvatski pozdrav, kako često govore ekstremni desničari i ustašofili. No krivnju je svalila na nekog neimenovanog savjetnika koji ju je više puta uvjeravao da su Hrvati bili „Za dom spremni“ i prije ustaša.

Izjava je ipak njena odgovornost

U politici je uobičajeno da se krivnja svali na savjetnike. Dapače, nije neuobičajeno ni da sami savjetnici preuzmu odgovornost za greške svojih šefova. Takav im je posao. Za svoje šefove moraju popiti politički metak, čak i onda kada nisu zaista krivi. Neuobičajeno je, ipak, da se krivnja svaljuje na neimenovane savjetnike i ne kaže kakvu su sankciju zbog toga pretrpjeli. Ili u Predsjedničkim dvorima nema više nikoga tko bi takvu idiotsku tvrdnju preuzeo na svoja pleća ili je Kolinda Grabar-Kitarović savjetnika višekratnog lažova jednostavno izmislila. Što, zapravo, dođe na isto. S obzirom na to da savjetnika koji ju je uvjeravao da „Za dom spremni“ izvorno nema veze s ustaštvom nije ponudila javnosti imenom i prezimenom, predsjednica je takvim objašnjenjem zapravo priznala da je revizionistička tvrdnja njena odgovornost. 

Što joj još mogu podvaliti?

I jest. Izašla je iz njenih usta. Iz usta osobe koja je završila malo više od osnovne škole i, nadamo se, pročitala nekoliko knjiga u životu, ali joj je dodvoravanje desnici ipak bilo važnije od povijesne istine. Dok je s njima drugovala, nisu joj smetale ni ustaške zastave ni ustaški pozdravi. Sve je to bilo staro i hrvatsko i sasvim prihvatljivo. Otkako se prije nekoliko mjeseci počela odmicati od desnice, predsjednica se očito počela obrazovati i sada joj savjetnici više ne mogu podvaliti čiste budalaštine. Predsjednica je, eto, odjednom radije pristala biti glupa nego ustaša. Kao da ima neke suštinske razlike. Nadamo se samo da je, osim o povijesti, ponešto naučila i o geografiji, astronomiji ili fizici pa da joj neće neki savjetnik u posljednjoj godini mandata podvaliti da je Zemlja ravna ploča.

Ne čuje dobro

Druga važna stvar iz današnjeg predsjedničinog odgovaranja na pitanja je povlačenje jučerašnje izjave iz intervjua Media servisu. U njemu je Kolinda Grabar Kitarović na pitanje o zatvorskoj kazni za Zorana Ercega izjavila da je svoju slobodu izražavanja mogao izraziti na drugi način. Na stranu što je sama izjava glupa, ona je i iznimno opasna. Nitko nema pravo propisivati načine na koji se netko smije izražavati. Sloboda izražavanja, dok ne potiče na nasilje i mržnju, je neograničena. Ili nije sloboda. 
Predsjednica je svoju izjavu danas povukla ustvrdivši da je pogrešno čula pitanje i da je mislila da se odnosi na šaranje po Tuđmanovom spomeniku. To se, smatra, moglo i drugačije izraziti. 

Gubitničko umiljavanje

Povlačenjem te dvije izjave Kolinda Grabar Kitarović počela je, sigurni smo, pripremati teren za osvajanje drugog predsjedničkog mandata iako tvrdi da još nije odlučila hoće li se kandidirati. Odmicanjem od ustaštva pokušava se umiliti pristojnijem dijelu birača u kojem nema previše šanse. No, teško da će to biti dovoljno da spere sve što je napravila u četiri godine. Podršku krajnje desnice već je izgubila i sada mora pronaći tko će je prihvatiti. Slično je samo s drugim predznakom pokušavao i bivši predsjednik Ivo Josipović koji se pokušao svidjeti svima, ili Zoran Milanović koji se naivno umiljavao šatordžijama. Obojica su izgubila izbore. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara