HOROR U BOLNICAMA

Kolinda je puno pričala o pravima žena. Zašto šuti o mrcvarenju po bolnicama?

Kolinda je puno pričala o pravima žena. Zašto šuti o mrcvarenju po bolnicama?
Foto: Pixsell/Ivica Galović

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u više je navrata govorila kako će se kao prva predsjednica u povijesti neovisne RH zalagati za prava žena.

>> Kolinda u UN-u o neravnopravnosti žena: Morala sam prisegnuti u muškom rodu

Predsjednica je o (ne)ravnopravnosti žena, primjera radi, govorila prije tri godine na summitu u New Yorku.

"Kao prva žena Predsjednica Republike Hrvatske, mogu s ponosom reći kako ideja da napredak žena predstavlja i ljudski napredak leži u srži naše Nacionalne politike za ravnopravnost spolova - osnovnog strateškog dokumenta u području jednakopravnosti spolova", rekla predsjednica na summitu.

Kolinda se žalila na diskriminaciju jer je prisegu morala polagati u muškom rodu

Grabar-Kitarović je tada istaknula kako žene u Hrvatskoj čine samo 25 posto zastupnika u hrvatskom saboru.

"Uvjeravam vas da će Hrvatska nastaviti rad na provedbi politike jednakopravnosti spolova i dalje podupirati osnaživanje žena, kako u zemlji tako i inozemstvu. To je i ostat će jedan od naših glavnih vanjskopolitičkih prioriteta, s posebnim naglaskom na konfliktna i postkonfliktna društva", rekla je tada Kolinda Grabar-Kitarović pa dodala kako Hrvatska podržava razne projekte na globalnoj razini, posebice one koji potiču žene poduzetnice i eliminaciju svakog oblika nasilja nad ženama.

"I dalje ću se, koristeći svoja osobna iskustva, snažno zalagati za promicanje prava žena", poručila je predsjednica te 2015. godine prilikom sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji o ravnopravnosti spolova u organizaciji Zaklade Clinton.

Predsjednica se u New Yorku požalila i da je predsjedničku prisegu morala polagati u muškom rodu.

"Učinjen je velik posao na ostvarenju ženskih prava, ali zapreke još postoje. Jedna od njih je i predsjednička prisega sročena u muškome rodu koje sam se morala držati pri izricanju prisege iako hrvatski jezik poznaje i ženski rod", rekla je Grabar-Kitarović.

No otkako je prošlog tjedna Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić pokrenula lavinu objava o mrcvarenju koje žene u Hrvatskoj doživljavaju po bolnicama širom zemlje, zbog čega je Ministarstvo zdravstva poslalo inspekciju u bolnice, predsjednica o tom skandalu nije rekla niti jednu jedinu riječ.

Zašto predsjednica sada šuti?

Podsjećamo, predsjednica je u New Yorku pred mnoštvom novinara tvrdila kako "Hrvatska podržava razne projekte, posebice one koji potiču eliminaciju svakog oblika nasilja nad ženama", a kao jedan od primjera diskriminacije žena navela je predsjedničku prisegu koja je napisana u muškom rodu.

Zbog toga se nameće pitanje - zbog čega predsjednica sada šuti? Naime, stotine žena su udruzi RODA poslale svoja rukom ispisana svjedočanstva o mrcvarenju koje su doživjele u hrvatskim bolnicama.

Nije li mrcvarenje žena bez anestezije u hrvatskom zdravstvu "malo" veći problem od prisege predsjednice? Ako je prisega dokaz da smo i dalje društvo koje ne tretira muškarce i žene jednako, što je onda činjenica da su stotine, a vjerojatno i tisuće žena, morale proći postupak kiretaže bez ikakve anestezije, uz neopisive bolove?

O ovome smo upit poslali i Uredu predsjednice, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo - ako ga dobijemo.

Kolinda se danas bavi "markom i identitetom RH"

Čime se predsjednica bavi ovih dana? Nakon što je prošlog tjedna "izmještala ured" (odnosno bavila se vlastitom predizbornom kampanjom), sinoć iz iz njezinog ureda došla najava o sastanku na temu "Marka i identitet Republike Hrvatske", nakon kojeg će se predsjednica u 15h sati obratiti javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara