Kolinda kaže da je Trump u pravu kad traži da se više novca troši na vojsku

Kolinda kaže da je Trump u pravu kad traži da se više novca troši na vojsku
Foto: Hina

HRVATSKA je privržena solidarnosti unutar NATO-a i podjeli tereta i stoga će povećati investicije u obranu, izjavila je u Bruxellesu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon razgovora s glavnim tajnikom Saveza Jensom Stoltenbergom.

"Hrvatska je privrženi saveznik, saveznik privržen transatlantskoj solidarnosti i podjeli tereta", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, dodajući da je Hrvatska preokrenula trend i počela povećavati investicije u obranu.

"Kažem investicije, a ne troškovi, jer su to investicije u našu sigurnost, sigurnost našeg susjedstva i NATO-a", rekla je predsjednica nakon razgovora sa Stoltenbergom u novom sjedištu Saveza u Bruxellesu.

Predsjednica i glavni tajnik razgovarali su o pripremama za summit NATO-a sljedeći mjesec, povećanju obrambenih proračuna u zemljama članicama, stanju u jugoistočnoj Europi, ulozi NATO-a u suočavanju s izazovima poput ilegalnih migracija.

"Povećanje investicija u obranu nije samo obveza prema NATO-u nego i prema građanima kojima moramo jamčiti sigurnost", rekla je predsjednica.

Dodala je da je na vladi predstavljeno nekoliko projekcija povećanja investicija u obranu te da će nacionalni plan o povećanju troškova biti dostavljen NATO-u čim ga vlada usvoji.

Predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da je za Hrvatsku jako važno što se događa u njezinu jugoistočnom susjedstvu.

"Jako je važno što se događa u našem jugoistočnom susjedstvu i način na koji se suočavamo s utjecajima trećih zemalja ili trećih skupina izvan regije, koji bi htjeli odrediti procese, uključujući i političku budućnost nama susjednih zemalja. Čvrsto vjerujem da je pravo svake zemlje da odluči o svom putu", rekla je predsjednica.

Kolinda komentirala situaciju oko makedonskog imena

Pozdravila je dogovor između vlada Makedonije i Grčke i izrazila nadu da će to otvoriti put Makedonije u NATO. Izrazila je potporu aktiviranju Akcijskog plana za članstvo za Bosnu i Hercegovinu.

"To bi trebalo pomoći u deblokiranju nekih procesa prema euroatlantskim integracijama BiH", rekla je Grabar-Kitarović i izrazila nadu da će izbori u listopadu donijeti stabilnost BiH, koja je važna i za stabilnost Hrvatske i cijele regije jugoistočne Europe.

I predsjednica Grabar-Kitarović i glavni tajnik izrazili su pozitivna očekivanja u pogledu summita Saveza koji se 11. i 12. srpnja održava u Bruxellesu. 

"Na summitu ćemo razgovarati i o podjeli tereta. Obećali smo u Walesu 2014. godine da ćemo zaustaviti rezove i postupno povećavati troškove za obranu do dva posto BDP-a. Pozdravljam što je Hrvatska počela povećavati proračun za obranu", rekao je Stoltenberg.

"Očekujem da će ovaj summit kao niti jedan ranije pojačati veze između dviju strane Atlantika", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako očekuje da će američki predsjednik Donald Trump tražiti povećanje troškova za obranu "i to s pravom".

Stoltenberg je na pitanje u vezi s posljednjim potezima američkog predsjednika Trumpa rekao kako se slaže da postoje nesporazumi između država s dvije strane Atlantika, da je takvih nesporazuma bilo i ranije, ali da je NATO uvijek nalazio snage da to nadiđe.

Dodao je da ne treba gledati samo izjave nego i djela, navodeći kao primjer pojačanu američku nazočnost u Europi.

Stoltenberg je istaknuo da cijeni hrvatski doprinos misijama NATO-a poput onih u Litvi i Poljskoj, Afganistanu i Kosovu te da pozdravlja hrvatski doprinos u jugoistočnoj Europi. Pozdravio je dogovor grčke i makedonske vlade oko imena Makedonije, dodajući da sada postoje izgledi da se deblokira ulazak te zemlje u NATO, ako se dogovor provede.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara