Kolinda među prvima čestitala Putinu, a švedska ministrica kaže da su ruski izbori namješteni

Kolinda među prvima čestitala Putinu, a švedska ministrica kaže da su ruski izbori namješteni
Foto: Hina
 
TRADICIONALNI saveznici Rusije čestitali su Vladimiru Putinu na reizboru za predsjednika, a industrijski najrazvijenije zemlje suzdržane su, s iznimkom Japana. Službeni je Stockholm, pak, ocijenio da su izbori bili namješteni. 
 
Japanski premijer Shinzo Abe telefonirao je Putinu kako bi mu čestitao i potvrdio da je spreman raditi s njime na projektu denuklearizacije Sjeverne Koreje.
 
"Premijer Abe nazvao je Putina kako bi mu čestitao. Obojica čelnika suglasila se da će nastaviti tijesno surađivati na projektu denuklearizacije Sjeverne Koreje dok teku pripreme za summite između dviju Koreja odnosno između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država", navodi se u priopćenju japanskog ministarstva vanjskih poslova.
 
Suprotno od drugih čelnika industrijski najrazvijenijih nacija Europe i Sjeverne Amerike koje su pogoršale odnose s Rusijom, Abe održava srdačne veze s Putinom i traži rusku potporu u stajalištu prema Sjevernoj Koreji, kao i u pogledu povrata japanskih otoka koje je Rusija okupirala od kraja Drugog svjetskog rata. 
 
Zapad zasad suzdržan, Kolinda među prvima čestitala
 
Njemačka kancelarka Angela Merkel sprema se čestitati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na reizboru i tom prigodom spomenuti pitanja u kojima se ne slažu, izjavio je u ponedjeljak njezin glasnogovornik.
 
"Vrlo skoro će mu napisati telegram te mislim da će prirodno pri čestitanju biti riječ o izazovima njemačko-ruskih odnosa", rekao je Steffen Seibert.
 
Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom u ponedjeljak je osudila ruske predsjedničke izbore kao namještene. 
 
"Već sam rekla ranije da su u mnogo aspekata izbori bili limitirani i da je rezultat očekivan", rekla je Wallstrom novinarima u Bruxellesu, kako je prenio švedski radio.
 
"Ozbiljno (budi zabrinutost) to što oporba nije mogla potpuno raditi i što su mediji kontrolirani. To je na ovim izborima bilo očito", rekla je Wallstrom. 
 
Velika Britanija objavila je da će rezultat ruskih izbora komentirati nakon što svoju ocjenu iznese Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) koja je imala svoju promatračku misiju u Rusiji.
 
"Pričekat ćemo njihovu ocjenu prije nego što komentiramo", rekao je glasnogovornik premijerke Therese May. 
 
Nešto poslije oglasio se OESS ocjenom da je ruskim predsjedničkim izborima koji su, općenito gledajući bili korektni, "nedostajalo istinske konkurencije".
 
"Izbor bez istinske konkurencije ne predstavlja stvaran izbor", rekao je na konferenciji za novinare voditelj OESS-ova Odjela za demokratske institucije i ljudska prava Michael Georg Link. 
 
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je jutros Putinu na pobjedi. Grabar-Kitarović prošle je godine bila u službenom posjetu Rusiji. "Izražavam nadu kako će se Vaš uzvratni posjet Republici Hrvatskoj moći ostvariti u skoroj budućnosti", kazala je hrvatska predsjednica u čestitki i dodala da za razvoj odnosa dviju država postoje dobri uvjeti i perspektiva.
 
Mreža BBC i agencija France Presse objavile su netom prije da ruskom predsjedniku do tada još nije stigla nijedna čestitka sa Zapada. 
 
Putinu su čestitali predsjednici Kine, Kazahstana, Irana, Bjelorusije, Kube, Bolivije, Venezuele, Srbije, Uzbekistana, Egipta.
 
Iz Francuske je Putinu čestitala stranka krajnje desnice Nacionalna fronta.
 
"Treba prestati gledati Rusiju kao protivnika i treba nastaviti dijalog s neophodnim saveznikom u ratu protiv terorizma", navodi FN u čestitki.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara