Kolinda: Ne možemo vojnicima montirati politički proces

Kolinda: Ne možemo vojnicima montirati politički proces
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović u Zadru je odgovorila na prozivke Davora Bernardića i Zorana Milanovića o odgovornosti za slučaj šverca oružja za koji se sumnjiče i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Gospodinu Davoru Bernardiću poručujem da prije svega nauči da ne postoji Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost, već Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu. Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravlja o strateškim smjernicama i sigurnosti RH, a događaji u jednoj vojnoj bazi nisu nikako probili nacionalnu sigurnost", rekla je Kolinda, prenosi N1.

Prozvala Milanovića

No onda je, nevezano za aferu sa švercom oružja, iznijela teške optužbe na račun Zorana Milanovića.

"U ovom trenutku traje kriminalna istraga. Ovo ne može biti montirani politički proces, kakve smo viđali kad se Vijeće za nacionalnu sigurnost zlouporabilo u vrijeme vlade Zorana Milanovića za raspravljanje o pojedincima, odnosno o tome gdje su zaposleni ako su bili u srodstvu s novinarima", rekla je Kolinda.

"Ministar i ja do utorka očekujemo od načelnika glavnog stožera kompletno izvješće i tada ćemo zajedno donijeti odluku o zapovjednoj odgovornosti jer za to nam nije potrebno ni Vijeće za obranu ni Vijeće za nacionalnu sigurnost", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Osvrnula se na aferu s MIG-ovima iz vremena vlade Zorana Milanovića.

"Međutim, jedina velika afera u Oružanim snagama jest afera s MIG-ovima koji su otišli na popravak u Ukrajinu. Radilo se s nestabilnom zemljom koja je tada praktički bila u ratnom stanju. Drugo, MIG-ovi su došli u dijelovima, a kad su sastavljeni, utvrđeno je da papirologija ne odgovara onome što je isporučeno. Na cijeli posao potrošeno je više od 170 milijuna kuna. S tim da nikada u vrijeme Zorana Milanovića nije provedena detaljna istraga jer za ovakve propuste, da imate četiri zrakoplova koja uopće ne mogu dobiti dozvolu za letenje, treba malo veća istraga nego što je ona koja je obuhvatila dvojicu nižih činovnika koji su jedan drugom navodno dali 10.000 eura mita.

Ne znam zašto gospodin Milanović tada nije reagirao, kad su mu MIG-ovi padali s neba kao kruške. Zašto danas spominje aferu s nabavom zrakoplova kad je jedini razlog zašto je ova vlada morala biti u žurbi oko nabave novih zrakoplova činjenica da su resursi MIG-ovima koje je on nabavio isticali i umjetno se produživali - pa danas jedva imamo dvojac koji leti i štiti hrvatsko nebo. Nikada nije provedena istraga koja bi otkrila počinitelje, a Milanović nikada nije imao hrabrosti započeti proces nabave novih zrakoplove". rekla je Kolinda.

Kaže da je s DORH-om pričala o avionima, ali nije bila zadovoljna odgovorom

Na novinarsko pitanje bi li DORH zbog toga trebao istražiti Zorana Milanovića, kazala je da je nekoliko puta pričala o tome s DORH-om.

"S DORH-om sam nekoliko puta razgovarala zbog afere s tim zrakoplovima koji su došli iz Ukrajine i nikada nisam dobila zadovoljavajući odgovor. Kao što sam rekla, to je preogroman posao da bi bila odgovorna samo dvojica nižih činovnika", kazala je Kolinda.

Upitana ima li, osim zapovjedne, i političke odgovornosti u slučaju šverca oružja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, kazala je:

"Ne možemo govoriti o političkoj odgovornosti u ovom slučaju jer je riječ o vojnicima. Dakle, ne možemo im montirati politički proces. Može biti zapovjedna i kriminalna odgovornost i onda pojedinci za to odgovorni idu pred Vojni sud koji određuje sankcije. Kad je riječ o zapovjednoj odgovornosti zapovjednika kojeg smo postavili ministar i ja, temeljem činjenica mi odlučujemo o tome i onda se ili razrješuje ili stavlja na raspolaganje negdje drugdje. Ali uvjeravam vas da će ovo biti istraženo do kraja. Drugo, nema ugroze nacionalne sigurnosti. Treće, nemojte zbog ovog jednog slučaja i nekoliko pojedinaca bacati ljagu na Oružane snage."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara