Kolinda: Neobično je da još nismo snimili film koji bi istinito izrazio epopeju obrane Vukovara

Kolinda: Neobično je da još nismo snimili film koji bi istinito izrazio epopeju obrane Vukovara

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je u petak na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja Dana vukovarskih branitelja da očekuje da se mjerodavna državna tijela pojačano angažiraju kako bi se pravdi priveli te imenom i prezimenom identificirali svi koji su odgovorni za teške ratne zločne počinjene nad Vukovarom, njegovim stanovnicima i braniteljima.

"Govorili smo i govorimo s pravom da je Domovinski rat temelj hrvatske države i da je Vukovar grad posebnog pijeteta. Nažalost, nismo do sada do toga uvijek držali niti smo riječi nadograđivali stvarnim djelima. Nismo to istaknuli u ulaganjima u gospodarsku obnovu, niti smo istaknuli u obrazovnim programima niti kroz kulturu", kazala je Grabar Kitarović ocjenivši kako je u najmanju ruku neobično da u Hrvatskoj još nije snimljen igrani film koji bi istinito i umjetnički izvrsno izrazio epopeju obrane grada Vukovara.

Po njezinim riječima, Hrvatska je godinama imala problem nezaposlenosti, a sada već ima problem nezapošljivosti. Pozvala je na brze reakcije kako bi se zaustavili i preokrenuli negativni gospodarski trendovi u Hrvatskoj uz želju da se pozitivni trendovi ponajprije osjete u Vukovaru.

"Imam povjerenja u ovu Vladu da želi i može promjeniti stvari i stvarati gospodarske, pravne, socijalne i druge uvjete u kojima će svaki naš građanin naći sigurnost", kazala je ustvrdivši kako će Vukovar i Slavonija biti ogledi primjer odlučnosti Vlade u provedbi ambiciozne razvojne politike.

Pozdravljajući uzvanike nazočne svečanoj akademiji u ime predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je kako Vada poduzima niz mjera kako bi potaknula gospodarsku i demografsku obnovu Hrvatske, pa i Vukovar. "Vlada pronalazi odgovarajuće modele skrbi o stradalnicima Domovinskog rata, a posebice je ustrajna u traženju nestalih osoba", kazao je Medved. Istaknuo je kako će Vlada poduzeti sve ne bi li odgovorni za ratne zločine odgovarali i bili kažnjeni.

"Osjećamo se danas ponosno i žalosno. Ponosno jer odajemo počast našim poginulim prijateljima, a žalosno jer oko nas još postoje sile zla koje pokušavaju izjednačiti obrambeni Domovinski rat i velikosrpsku agresiju", kazao je u govoru izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Tomislav Panenić.

Na svečanoj akademiji održanoj u Hrvatskom domu u Vukovaru govorili su i izaslanik ministra obrane državni tajnik Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, izaslalnik ministra unutarnjih poslova načelnik PU vukovarsko-srijemske Miro Bradić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara