Kolinda nije stigla u Škabrnju, ali je u Lovas. Upalila je svijeću

Kolinda nije stigla u Škabrnju, ali je u Lovas. Upalila je svijeću
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović u Lovasu je s mještanima upalila svijeće za Vukovar.

Nakon što je odgodila put u Škabrnju u koji je trebala doći helikopterom, no zbog bure let nije bio moguć, Kolinda je otputovala u Lovas gdje je odala počast stradalima paljenjem svijeće kod Spomen križa hrvatskih branitelja.

Predsjednicu je dočekala većina mještana sela Lovas i veliki broj djece.

U agresiji i srpskoj okupaciji općine Lovas ubijeno je 87 osoba od kojih je 85 iz Lovasa, a dvoje iz susjednog Opatovca. Svoje domove moralo je prisilno napustiti 1341 Lovašanin hrvatske nacionalnosti, uništena je 261 obiteljska kuća i spaljena crkva sv. Mihovila, stara oko 250 godina. Posebice okrutan zločin pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba počinili su 18. listopada 1991., kada su prisilno na čišćenje minskog polja na ulazu u mjesto odveli 51 lovaskog Hrvata od kojih je smrtno stradao 21, a 14 je ranjeno.

Pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba okupirali su Lovas 10. listopada 1991. godine. Iz Lovasa je ubijeno ili poginulo 5,5 posto Hrvata, koji su živjeli 1991. godine u tom mjestu, a još dvije osobe se vode kao nestali. Na mjesnom groblju u Lovasu bila je masovna grobnica iz koje je ekshumirano 68 žrtava, 66 iz Lovasa te dvije osobe iz drugih mjesta. Uz to deset osoba je ekshumirano iz pojedinačnih grobnica. Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine podignulo je 28. studenoga 2007. optužnicu protiv 14 okrivljenika zbog ratnog zločina u Lovasu protiv civilnog stanovništva, a 26. lipnja 2012. Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je presudu kojom je sve okrivljenike proglasilo krivima i osudilo na bezuvjetne kazne zatvora. Međutim, 9. prosinca 2013. godine presuda je ukinuta i postupak je vraćen na ponovno suđenje.

Do danas prvostupanjski postupak nije završen. Po riječima načelnice Lovasa Tanje Cirbe mještane te općine najviše boli što za zločine počinjene u Lovasu nitko još nije odgovarao. "Unatoč svemu i velikim ratnim ranama, kao općina napredujemo i imamo velike razvojne planove za koje se nadamo i podršci državnih vlasti", kazala je Cirba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara