Srbi i Židovi ne vjeruju Kolindi, ostaju pri bojkotu Jasenovca

Srbi i Židovi ne vjeruju Kolindi, ostaju pri bojkotu Jasenovca

Foto: FAH, Facebook

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ održala je sastanak s predstavnicima židovske zajednice i SNV-a na kojem ih je pokušala uvjeriti da dođu na službenu komemoraciju za žrtve Jasenovca.

No, Kolinda je u svojem pokušaju podbacila, jer je Koordinacija židovskih općina potvrdila bojkot službene komemoracije u Jasenovcu i nakon sastanaka. Također su potvrdili da će oni svoju komemoraciju održati 15. travnja.

Na sličnom tragu je i SNV. Njihovi predstavnici potvrdili su nakon sastanka da niti oni neće doći na službenu komemoraciju 22. travnja, a hoće li se pridružiti Židovima 15. travnja tek će odlučiti, doznaje N1.

Podsjetimo, Grabar-Kitarović danas je izrazila zabrinutost zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela, posebno u vezi s obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca te je pozvala sve građane, stranke i organizacije, Vladu i Sabor da se ujedine oko temeljnih vrijednosti društva, u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja Jasenovca.

> Kolinda o NDH: Ustaški režim je zločinački, a ta država bila je najmanje nezavisna

"NDH je bila najmanje nezavisna"

"Moram reći da sam iznimno zabrinuta zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela u hrvatskom društvu posebno u posljednjih nekoliko dana u vezi sa obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca, ustaškog stratišta tzv. Nezavisne Države Hrvatske", rekla je Grabar Kitarović nakon sastanka s Nicolasom Deanom, posebnim izaslanikom američkog State Departmenta, odnosno državnog tajništva za pitanja holokausta.

"Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim", rekla je. Istaknula je da je antifašizam u temeljima hrvatskog Ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

"Pozivam sve građane Hrvatske, sve političke stranke i organizacije, hrvatsku Vladu i hrvatski Sabor da se ujedinimo oko temeljnih vrijednosti društva a u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja nevinih žrtava Jasenovca", kazala je Grabar Kitarović.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara