Kolinda putuje u SAD na zasjedanje Opće skupštine UN-a

Kolinda putuje u SAD na zasjedanje Opće skupštine UN-a
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović odlazi za vikend u Sjedinjene Države gdje će sljedećeg tjedna sudjelovati na zasjedanju Opće skupštine UN-a, najavili su u petak njezini savjetnici.

U New Yorku će se bilateralno sastati i s nizom svjetskih čelnika te s predstavnicima američkih Hrvata. Tijekom šestodnevnog boravka u SAD-u otići će i u glavni grad Washington kao gošća nevladinih organizacija i instituta.

Sudjelovat će na Općoj skupštini UN-a

Svjetski vođe okupit će se u utorak na 73. Općoj skupštini UN-a, tijela koje okuplja 193 članice.

Glavni tajnik Svjetske organizacije Antonio Guterres poručio im je u utorak da "budu hrabri i spremni donositi rješenja".

Pozvao ih je na postizanje napretka u vezi s konvencijom o klimi u Katowicama u Poljskoj i usvajanje UN-ove migracijske politike u Marakešu u Maroku u prosincu.

"U vrijeme fragmentacije i polarizacije, Skupština UN-a treba svijetu pokazati vrijednost međunarodne suradnje", zaželio je Guterres.

Grabar-Kitarović govorit će na zasjedanju u utorak, a na marginama skupa sastat će se s Guterresom i s predsjednicima Turske, Ukrajine, Libanona, Paname, Kube, Angole, Gane, Namibije, Kenije, Paragvaja i Kosova, jordanskim kraljem, premijerom Vijetnama i ministrom vanjskih poslova Rusije.

Okrugli stol za promicanje veće uloge žena u svijetu

Sudjelovat će i na nizu popratnih događaja, američkom Globalnom pozivu na rješavanje problema ovisnosti, Mirovnom summitu Nelson Mandela, Globalnoj kampanji protiv antisemitizma, skupu One Planet o klimatskim promjenama, UNICEF-ovom sastanku o mladima i Bloomberg Globalnom poslovnom forumu.

Predsjednica će sljedećeg petka na institutu Brookings u Washingtonu biti gošća serije razgovora čelnika Instituta Johna Allena sa svjetskim čelnicima i govoriti o doprinosu Hrvatske transatlantskim vezama i solidarnosti.

U glavnom će američkom gradu sudjelovati i na zatvorenom okruglom stolu organizacije Women's Impact Network, mreže koja promiče veću ulogu žena u svijetu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara