Kolinda se brani zbog svog skandaloznog intervjua, krivi "igre riječi"

Kolinda se brani zbog svog skandaloznog intervjua, krivi "igre riječi"
Foto: Pixsell/Davor Javorovic

ŠOKANTNO priznanje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da hrvatska policija provodi nezakonitu nasilnu politiku prema migrantima, koje je izrekla u intervjuu za švicarski SRF prošlog tjedna, postalo je i tema svjetskih medija.

>> Svjetski mediji pišu o šokantnom Kolindinom intervjuu o migrantima

Index se obratio Uredu predsjednice s pitanjima stoji li predsjednica i dalje iza onoga što je rekla švicarskom SRF-u te kako komentira činjenicu da svjetski mediji predsjedničine riječi tumače kao službeno priznanje nezakonitog postupanja hrvatske policije prema migrantima.

Izvlači se na "igre riječi" i "krive prijevode"

Nakon par sati dobili smo odgovor iz Ureda predsjednice.

“Oštro odbacujem pokušaj re-interpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija.

Želim istaknuti kako hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU  pri sprječavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća.

Sigurnost je temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od mojih ključnih zadaća.

To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti", navodi se u odgovoru iz Ureda predsjednice.

Je li Kolinda svjesna što je uopće pushback?

Index je poslao novi upit Uredu predsjednice, zamolivši za pojašnjenje nekih stvari koje ovaj odgovor nije rasvijetlio. Konkretno, pitali smo što predsjednica podrazumijeva pod pojmom pushback i je li joj poznato da je pushback sam po sebi ilegalna praksa.

Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara