Kolinda se susrela s glavnom guvernerkom Kanade

Kolinda se susrela s glavnom guvernerkom Kanade
Foto: Hina

SVEČANIM dočekom i susretom s glavnom guvernerkom Kanade Julie Payette u Ottawi započeo je službeni posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Kanadi.

Sugovornice su potvrdile snažne veze Hrvatske i Kanade koje veže prijateljstvo, međusobno poštovanje, ali i iste vrijednosti, navodi se u priopćenju ureda predsjednice.

Kanadska generalna guvernerka inače predstavlja državnog poglavara Kanade kraljicu Elizabetu II.

"Hrvatski narod i ja osobno vrlo smo ponosni na hrvatsku zajednicu u Kanadi"

Grabar-Kitarović je naglasila kako Hrvatska i Kanada dijele zajednička stajališta, teže i zalažu se za demokraciju, vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava i sloboda. 

“Hrvatska je aktivna u promicanju ravnopravnosti spolova, osnaživanju žena i djevojaka s jednakim pristupom obrazovanju, pravdi i političkim slobodama. Dijelimo iste vrijednosti, partneri smo i saveznici u NATO-u i drugim organizacijama“, navodi se u priopćenju.

Istaknula je kako Kanada ima jednu od najvećih i najuspješnijih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske, uputivši pritom nekoliko prigodnih riječi na hrvatskom jeziku. "Hrvatski narod i ja osobno vrlo smo ponosni na hrvatsku zajednicu u Kanadi koja je pridonijela sveukupnom razvoju Kanade i predstavlja snažnu vezu između naših dviju zemalja", rekla je.

Predsjednica je naglasila kako je Kanada izvanredan primjer multikulturalnosti, poštovanja raznih nacionalnosti, njihovog jezika, kulture i običaja te izrazila uvjerenje kako će aktualni posjet poslužiti kao poticaj za daljnji razvoj i unaprjeđenje hrvatsko-kanadskih odnosa. 

Nakon susreta s glavnom guvernerkom Kanade, predsjednica Grabar-Kitarović je nazočila ceremoniji sadnje drveta, nakon čega će se sastati s predsjednikom vlade i predsjednikom Senata Kanade, a posjetit će i školu Elmwood.

Prethodno se Grabar-Kitarović susrela s hrvatskom zajednicom u Ottawi.

"Svaki dolazak u Ottawu i susret sa zajednicom za mene je posebna prigoda u kojoj ožive drage uspomene na ovaj grad koji je vaš dom, kao što je bio i meni i mojoj obitelji tijekom rada u veleposlanstvu", kazala je predsjednica istaknuvši kako je hrvatsko iseljeništvo jedan od prioriteta njezinog mandata.

Poručila da su hrvatski iseljenici bili naša snaga tijekom Domovinskog rata

Dodala je kako je, kao hrvatska predsjednica, posebno ponosna na Hrvate u Kanadi, koji su se svojim znanjem, stručnošću, odgovornošću, svojim predanim odnosom prema radu, obitelji i društvu integrirali u društvo u kojem žive.

"Ponosna sam na sve vas jer ste upravo na temelju tih vrijednosti stekli ugled, pokrenuli poslove, osnovali obitelji i postali ugledni članovi društva kao uostalom i mnogi naši Hrvati diljem svijeta", istaknula je Grabar-Kitarović.

U prigodnom obraćanju predsjednica je spomenula kako su upravo hrvatski iseljenici bili "naša snaga tijekom Domovinskog rata jer ste, ne samo materijalno pomagali svoju zemlju nego ste i svojim zalaganjem i osobnim kontaktima širili istinu o borbi za samostalnost hrvatske države".

Za nesebičan i izniman doprinos u pružanju socijalne i duhovne skrbi te za dugogodišnju pastoralnu djelatnost među hrvatskim iseljenicima u Kanadi, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske Župi sv. Nikole Tavelića – Montreal i Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Leopolda Mandića – Ottawa, kao i Hrvatsko-kanadskom folklornom savezu – istok za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i folklora te očuvanje hrvatskog identiteta u Kanadi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara