Kolinda sutra putuje u Ameriku

Kolinda sutra putuje u Ameriku
Screenshot: YouTube

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović sutra putuje u SAD, gdje će na 74. zasjedanju Opće skupštine UN-a podržati provedbu reforme UN-a, založiti se za jačanje multilateralizma i upozoriti na važnost održivog razvoja i očuvanja okoliša, s posebnim naglaskom na zaštitu Jadranskog mora.

Predsjednici svjetskih država ili vlada idući će se tjedan izredati za govornicom Opće skupštine. Hrvatska predsjednica na redu je u utorak.

"U svom govoru će podržati reformu UN-a kako bi se to tijelo osnažilo i postalo učinkovitije, založiti se za važnost multilateralizma koje je trenutno u krizi, a također će upozoriti i na važnost održivog razvoja i očuvanja okoliša, s posebnim naglaskom na Jadransko more", rekao je izvor na Pantovčaku.

Zalaganjem za jačanje multilateralizma, koji je posebno važan za manje države, Hrvatska ne zanemaruje bilateralne odnose. Predsjednica Grabar-Kitarović "ima otvorena vrata kod vodećih čelnika u svijetu", tvrdi izvor.

"Jedna od tema u govoru bit će i održivi razvoj i očuvanje okoliša, posebice Jadrana kao malog i zatvorenog mora koje je za Hrvatsku jako važno", kazao je izvor.

Podsjetio je da je Jadransko more ugroženo plastikom i da zagađenost Jadrana smećem, koje zbog morskih struja stiže iz susjedne Crne Gore i Albanije, predstavlja opasnost za hrvatski turizam, važnu privrednu granu. Sudjelovanje na Općoj skupštini UN-a predsjednica će iskoristiti kako bi predstavila projekt "Zlarin bez plastike" koji je na tom otoku započet prošle godine.

"U godinu dana je ostvaren veliki napredak. To je prvi hrvatski otok bez plastike i to nosi globalnu poruku. Predsjednica će na globalnoj razini predstaviti hrvatske uspjehe, a Zlarin je naš primjer dobre prakse", kazao je izvor.

Lobirat će za hrvatsko mjesto u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj

U utorak će predsjednica sudjelovati na političkom forumu o održivom razvoju, a navečer će nazočiti prijemu koji priređuje američki predsjednik Donald Trump. Radi se o prijemu koji američki predsjednici tradicionalno priređuju povodom zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Dan ranije, u ponedjeljak, Grabar-Kitarović će sudjelovati na klimatskom summitu, a navečer će biti gošća Atlantskog vijeća na kojem se raspravlja o transatlantskim odnosima.

Tijekom dana će imati niz bilateralnih susreta, uključujući i susret s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, jordanskim kraljem Abdulahom II., gruzijskom predsjednicom Salome Zurabišvili i predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Iz Ureda predsjednice napominju da aktualne svjetske teme poput migracija i najnovije krize na Bliskom istoku nakon napada na naftna postrojenja Saudijske Arabije nikako neće biti zapostavljene. Te će teme posebice prevladavati u razgovorima s predsjednikom Erdoganom te kraljem Abdulahom.

U utorak će se bilateralno sastati s čelnicima Čilea, Argentine i Kolumbije te predsjednikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Joseom Ángelom Gurríom Trevinom, kako bi lobirala za ulazak Hrvatske u tu organizaciju, čemu se protivi susjedna Slovenija.

Predsjednica će u srijedu moderirati panelom o "Lokaliziranju ciljeva održivog razvoja", jednim od šest panela vezanih uz tu temu, a poslijepodne će imati svoj popratni događaj na kojem će okupiti 75 bivših i sadašnjih predsjednica  i premijerki. Grabar-Kitarović je, naime, u ožujku preuzela predsjedanje "Vijećem žena - svjetskih vođa", a sastat će se i s Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršnom direktoricom UN Women, organizacije koja je globalna predvodnica u zagovaranju jednakosti spolova.

Jedna od samo četiri žene predsjednice u 193 države članice

Kolinda Grabar-Kitarović jedna je od samo četiri žene predsjednice u 193 države članice UN-a koja je izabrana na izravnim izborima.

Prije nego što stigne u New York, Grabar-Kitarović će posjetiti kliniku u Clevelandu, gdje radi hrvatski liječnik Tomislav Mihaljević, a bit će i gošća Udruženja američko-hrvatskih profesionalaca koje okuplja uspješne poduzetnike hrvatskih korijena.

U subotu će biti u Pittsburghu, gdje će u crkvi Sv. Nikole nazočiti misi, a poslije će govoriti u Hrvatskoj bratskoj zajednici u povodu 125. obljetnice njezinog osnutka.

Grabar-Kitarović je uoči odlaska obavijestila Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da će dio putovanja biti privatan, odnosno da će nakon završetka zasjedanja Opće skupštine posjetiti Boston, gdje na Harvardu studira njezina kći. Sve troškove vezane uz to, predsjednica će platiti sama.

Predsjednica će u Ameriku ponovno ići u listopadu kako bi primila nagradu za životno djelo udruženja Fulbright.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara