Kolinda u Afganistanu: Nije bitno što talibani kontroliraju trećinu zemlje

Kolinda u Afganistanu: Nije bitno što talibani kontroliraju trećinu zemlje
Screenshot: Hina

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović očekuje političko rješenje afganistanskog sukoba kojem će prethoditi modernizacija talibanskih stavova, kazala je novinarima u Kabulu.

Grabar-Kitarović doputovala je u višednevni posjet Afganistanu, treći u svom predsjedničkom mandatu. 

Na početku posjeta sastala se sa zapovjednikom misije "Odlučna potpora" Johnom W. Nicholsonom. 

Pohvale za vojnike

Nakon toga je kazala da je ponovno doputovala u Afganistan kako bi posjetila hrvatske vojnike, koji ondje i dalje dobivaju same pohvale za svoju službu, ali i čula kakvo je stanje u toj zemlji. 

Više od stotinu pripadnika oružanih snaga savjetuje vojne i policijske snage Afganistana, u sklopu neborbene operacije pokrenute 2015. u kojoj je oko 16.000 vojnika iz 39 zemalja članica i partnerskih država.

Hrvatska, koja je članica NATO-a postala 2009., u misijama u Afganistanu sudjeluje od 2003.

Po njezinim riječima, međunarodne snage borave u toj zemlji kako bi se spriječilo prelijevanje terorističkih napada izvan zemlje te kontrolirali migracijskih tokovi. "U slučaju pada ovdašnje vlade, mogli bi očekivati milijune i milijune izbjeglica koji bi krenuli prema Europi i EU. A ja sam jedna od državnica koja se zalaže da se migracijski problemi rješavaju uklanjanjem korijenskih uzroka - sukoba, siromaštva, korupcije, nejednakosti, neobrazovanosti", rekla je. 

Političko rješenje

Iako su snage sigurnosti i dalje itekako potrebe za održavanje stabilnosti i sigurnosti zemlje, hrvatsku predsjednicu ohrabruje činjenica da su talibani postali fleksibilniji u pregovorima. 

"Svaki rat završava političkim rješenjem. Ali će talibani morati napraviti brojne ustupke ako žele participirati u vlasti na lokalnoj ili regionalnoj razini, uključujući i modernizaciju svojih stavova", rekla je Grabar-Kitarović.

"Jest i nije relevantno"

Talibani, međutim, i dalje kontroliraju 34 posto afganistanskog teritorija. 

"To i jest i nije relevantno jer je bitan i postotak stanovništva koji živi na tom teritoriju. Velike i puste dijelove teritorija nije teško kontrolirati", kazala je predsjednica, naglasivši da će izbori u listopadu biti ključni za budućnost Afganistana.  

U nastavku posjeta Grabar-Kitarović obići će hrvatske vojnike u sklopu misije NATO-a "Odlučna potpora" u Kabulu i Mazar-e-Šarifu te se sastati s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i glavnim izvršnim dužnosnikom Abdulahom Abdulahom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara