Kolinda: Zalažem se čvrsto za europsku budućnost BiH

Kolinda: Zalažem se čvrsto za europsku budućnost BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a za novi predsjednički mandat, zauzela se tijekom posjeta središnjoj Bosni za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju čime bi Hrvati iz dvije države živjeli u Uniji bez granica te je najavila nastavak potpore za njihov opstanak u BiH.

Prva postaja predsjedničina posjeta središnjoj Bosni bilo je mjesto Skopaljska Gračanica nedaleko od Bugojna iz kojega su Hrvati prognani za vrijeme hrvatsko-bošnjačkoga rata. 

Tamo ju je dočekalo više tisuća Hrvata iz Bugojna i Uskoplja te ju je tamošnji župnik i dekan Bugojanskog dekanata Tadija Ivoš pozvao da se obrati okupljenima u crkvi, u koju su ušli zbog hladnoga vremena.

Kaže da se zalaže za ulazak BiH u EU

Izrazila je očekivanje da će Hrvati u Bosni i Hercegovini opstati uz potporu Hrvatske te da će BiH uskoro postati članica Europske unije.

„Zalažem se čvrsto za europsku budućnost BiH jer ćemo onda opet živjeti zajedno, bez granica među nama“, rekla je kandidatkinja HDZ-a praćena bučnim pljeskom okupljenih. Podsjetila je kako je u svom dosadašnjem mandatu u svim razgovorima s međunarodnim dužnosnicima lobirala za jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata.

„Nema toga razgovora s međunarodnim dužnosnicima gdje ne govorim o vama Hrvatima i gdje ne govorim o potrebi da Hrvati moraju birati svoje političke predstavnike i biti jednakopravni u svakom pogledu s druga dva naroda. Dolazim danas s čvrstom porukom da je Hrvatska uz vas, da će Hrvatska stajati uz vas i da će Hrvatska boriti za vaša prava kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH“, poručila je Grabar-Kitarović.

Izrazila je zadovoljstvo što ju je dočekao i veliki broj djece i mladih u središnjoj Bosni te je najavila nastavak potpore bosanskohercegovačkim Hrvatima.

„Nadam se da će ovi mladi ostati ovdje. To ostaje naša trajna dužnost i obveza“, rekla je.

Veliki broj Hrvata odselio se zbog ekonomskih razloga

Župnik Tadija Ivoš rekao je kako je Hrvatska pomogla u očuvanju dostojanstva hrvatskoga čovjeka u BiH te je izrazio očekivanje da će se ta potpora nastaviti.

Veliki broj Hrvata odselio se zbog ekonomskih razloga, nesigurnosti te nestabilnosti s područja središnje Bosne. U posljednjih deset godina broj Hrvata Skopaljske Gračanice se s 930 smanjio na 630. 

Od prijeratnih oko 15.000 Hrvata u Bugojnu danas ih tamo živi tek nekoliko tisuća. Nakon Skopaljske Gračanice Grabar-Kitarović posjetila je Vitez gdje je nazočila predstavi “Šmizle” u izvedbi Gradskog kazališta mladih “Vitez” te se družila s građanima i tamošnjim hrvatskim predstavnicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara