Kolinda obišla američku bazu: Uhvatila se puške i provozala u moćnom "Black Hawku"

Kolinda obišla američku bazu: Uhvatila se puške i provozala u moćnom "Black Hawku"

Screenshot: HRT

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je dvodnevni radni posjet Minnesoti susretom s predstavnicima tamošnjeg civilnog društva kojima je održala predavanje o ženama čelnicama, objavio je HRT.

Grabar-Kitarović govorila je o ulozi žena u Hrvatskoj i u svijetu, rodnoj nejednakosti, ali i o osobnom iskustvu na putu prema uspjehu.

"Žene su i dalje u manjini na vodećim mjestima u svim zemljama u svijetu, u nekim zemljama ima više napretka, u nekima manje, a neke su se vratile fundamentalističkim principima koje žene pretvaraju u robinje. Naša zajednička odgovornost je da to promijenimo", rekla je.

U posjet Minnesoti hrvatska predsjednica otišla je u povodu 20. godišnjice suradnje između Hrvatske i te američke savezne države. Posebno se to odnosi na suradnju nacionalne garde te savezne države i HV-a.

Jučer obišla najveći vojni kamp u Minnesoti

Kolinda Grabar-Kitarović zajedno s načelnikom GS OSRH generalom Dragom Lovrićem najprije u borbenom  helikopteru Black Hawk, a zatim i na terenu obišla je najveći vojni kamp u Minnesoti. Američki su domaćini hrvatskom izaslanstvu željeli na primjeru kampa Ripley pokazati model budućeg razvoja hrvatskog vojnog kampa Slunj. Za taj su projekt zainteresirane i hrvatska i američka strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskom izaslanstvu domaćini su pokazali sve najbolje što kamp u Minnesoti nudi, uključujući simuliranu vožnju u helikopteru Black Hawk. Predsjednica se okušala i u simulatoru gdje je pokazala da zna baratati s vatrenim oružjem, a u simulatoru je vozila i američki vojni helikopter

"Veoma mi je bitan ovaj posjet, ne zbog ovih simulatora i raznih drugih fizičkih aktivnosti koje ste vidjeli, nego upravo zbog nastavka suradnje s Minnesotom. Ove godine obilježavamo 20 godina partnerstva između Minnesote i Hrvatske i tu ćemo suradnju nastaviti. Ona je na neki način bila okrunjena ne samo hrvatskim ulaskom u NATO nego i našim zajedničkim sudjelovanjem u operacijama u Afganistanu", rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je i kako joj iznimno važno bilo vidjeti kakvi su američki planovi za razvoj poligona u Slunju. "Vrlo su konkretni, ono što mi se sviđa jest da se apsolutno drže rokova i da doista možemo iskoristiti njihov know-how, njihovu ekspertizu u daljnjoj izgradnji poligona. Sve što sam vidjela, zadovoljna sam i nadam se da ćemo puno od tog iskustva prenijeti na hrvatske oružane snage", naglasila je.

Slunj bi mogao postati najmoderniji poligon u Europi

General Lovrić rekao je HRT-u da želi da Slunj bude najmoderniji poligon u Europi. "Mi smatramo da u narednom desetogodišnjem razdoblju možemo potpuno razviti poligon Slunj. Ove ćemo godine napraviti sve planove, a već u sljedećoj znatnija ulaganja preko određenih vježbi".

Načelnik glavnog stožera HV-a rekao je da će preko zajedničkih vježbi s Amerikancima zapravo biti i planirana sredstva iz proračuna SAD-a za ulaganje u slunjski poligon. "Znači, mi ćemo iskoristiti sposobnosti i financijska sredstva SAD-a i naša proračunska sredstva da razvijemo poligon Slunj tako da bude najmoderniji u Europi", rekao je Lovrić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara