Kolona sjećanja u Škabrnji: Na današnji dan 1991. započeo je krvavi pohod

Kolona sjećanja u Škabrnji: Na današnji dan 1991. započeo je krvavi pohod
Foto, video: Dino Stanin/Pixsell

OKUPLJANJEM sudionika komemoracije jutros u Ulici 18 studenoga 1991. počelo je obilježavanje 27. obljetnice stradanja toga ravnokotarskoga mjesta.

Kolona sjećanja  "Poginuli u mislima i srcima", u kojoj je nekoliko tisuća građana iz cijele Hrvatske i susjedne BiH, pripadnici braniteljskih udruga, izaslanik Predsjednice Republike  načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika sabora i potpredsjednik sabora Milijan Brkić, saborski zastupnici, ministri, predstavnici Zadarske županije, krenuli su Ulicom 18. studenoga 1991. do spomen-obilježja masovne grobnice.

Na tom su spomen-obilježju zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položili izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Nakon toga, u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služila se misa za sve stradale u Domovinskom ratu, a u 12 sati krenula je hodnja do spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke gdje su se čitala imena poginulih te su položeni vijenci kod spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu.

Krvavi pohod

U jutro 18. studenoga 1991. srpski agresor, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu počeo je krvavi pohod na Škabrnju. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana.  Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.  U snažnim topničkim napadima uništeni su stambeni, sakralni i gospodarski objekti mještana tog ravnokotarskog mjesta.     

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara