Kolumbija u nedjelju bira novog predsjednika, očekuje se pobjeda desničara

Kolumbija u nedjelju bira novog predsjednika, očekuje se pobjeda desničara
Foto: EPA

KOLUMBIJA u nedjelju bira novog predsjednika u drugom krugu prvih predsjedničkih izbora nakon potpisivanja mirovnog ugovora s bivšom gerilom FARC-om, koji najizgledniji kandidat Ivan Duque želi izmijeniti.

Nakon više od pola stoljeća rata, mir nikako da zaživi. Ivan Duque, prvak tvrdog krila desnice koji je u prvom krugu osvojio najveći broj glasova, najavio je izmjenu ugovora potpisanog krajem 2016. i natječe se s Gustavom Petrom, kandidatom protusistemske ljevice.

"Ostavljamo zemlju koja gradi mir i u kojoj nema FARC-a", istaknuo je predsjednik na odlasku Juan Manuel Santos (66) koji se nakon dvaju uzastopnih mandata više ne može kandidirati. Bio je na vlasti od 2010. i potaknuo je potpisivanje mirovnog ugovora za koji je dobio Nobelovu nagradu za mir, ali i rekordnu nepopularnost od 80 posto u toj zemlji s 49 milijuna stanovnika.

Premda je mirovnim ugovorom zaustavljen oružani sukob s FARC-om (Kolumbijska revolucionarna naoružana snaga) koji je danas postao politička stranka, Kolumbija je danas suočena s korupcijom i porastom nejednakosti i teško izlazi iz tog najduljeg sukoba na tlu Amerike. Zemljom i dalje haraju naoružane skupine koje se bore za prevlast u krijumčarenju droge u uporištima bivše gerile.

Velika izlaznost u prvom krugu

Duque (41), neiskusan u politici, osvojio je u prvom krugu 27. svibnja 39,14 posto, a Petro (58), bivši gradonačelnik Bogote i bivši pripadnik raspuštene skupine M-19, 25,08 posto.

Prvi krug izbora obilježila je neviđena izlaznost od 53,9 posto jer od 36 milijuna upisanih birača obično glasuje manje od polovine. Po posljednjim anketama Ivan Duque, kandidat Demokratskog centra (CD), preteći će Gustava Petra iz pokreta Kolumbija po mjeri čovjeka za šest do petnaest postotnih bodova.

No ovo je prvi put da razjedinjena kolumbijska ljevica, koja je sve dosad plaćala cijenu djelovanja pobunjenika, dogurala tako daleko na predsjedničkim izborima.

Duque, pozivajući na "promjene", želi revidirati mirovni ugovor kako bi u zatvor poslao pobunjeničke vođe koji su počinili teža kaznena djela i onemogućio im ulazak u parlament. Obećao je da će iskorijeniti "korupcijski tumor" i oživiti 4. gospodarstvo Latinske Amerike sa slabim rastom od 1,8 posto.

Najmlađi predsjednik u zadnjih 146 godina?

Ako pobijedi, Ivan Duque bit će najmlađi kolumbijski predsjednik od 1872. i "doći će u Kongres s veoma jakom koalicijom", rekao je Andres Ortega s Državnog sveučilišta. Desnica u Kongresu ima većinu nakon parlamentarnih izbora održanih u ožujku.

FARC je pak odustao od predsjedničkih izbora pošto je na parlamentarnim pretrpio gorak poraz ne dosegnuvši ni 0,5 posto glasova potrebnih za dobivanje više od deset zastupničkih mjesta, koliko mu je zajamčeno ugovorom.

Zauvijek okrenuti stranicu bratoubilačkog rata u kojemu je izginulo, nestalo i raseljeno najmanje osam milijuna ljudi bit će glavna zadaća budućeg predsjednika koji dužnost preuzima 7. kolovoza kad Kolumbija obilježava Dan neovisnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara