Kombinacija gena žene čini sklonijima Parkinsonovoj bolesti

ODREĐENE varijacije u dva gena čine žene sklonijima obolijevanju od Parkinsonove bolesti, pokazuje najnovije istraživanje.

Znanstvenici bolnice Mayo objavili su da mogu pomoći pri pronalaženju odgovora na pitanje zašto i kako dolazi do Parkinsonove bolesti, iako su rezultati njihova istraživanja na temelju analize gena iz uzoraka krvi 319 odraslih osoba koje boluju od Parkinsonove bolesti te 196 zdravih odraslih osoba, tek preliminarni. Oni, međutim, pokazuju da genetika, ili barem varijacije u dva ključna gena, mogu biti posebno važni kod žena.

Razlog tomu je činjenica da interakcija između dvaju gena, alfa-sinukleina i UCHL1, ne utječe na rizik obolijevanja od Parkinsonove bolesti kod muškaraca. No žene koje nose određene varijacije u genima pokazale su povećan rizik obolijevanja od tog poremećaja.

Ta bi razlika, spekuliraju autori istraživanja, mogla značiti da za muškarce izlaganje utjecajima iz okoliša, poput pesticida i industrijskih kemikalija, može biti važnije nego geni u manifestiranju Parkinsonove bolesti. No to ne znači da genetska sklonost nije umiješana u rizik od obolijevanja i kod muškaraca, ističe glavni autor istraživanja dr. Demetrius Maraganore.

Već se dugo sumnja da izlaganje određenim kemikalijama potiče Parkinsonovu bolest, odnosno poremećaj kretnji koji se javlja zbog prestanka rada moždanih stanica koje proizvode dopamin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek se u posljednjih nekoliko godina javilo mišljenje da su geni potencijalni igrači u obolijevanju od Parkinsonove bolesti. Ustanovljeno je da mutacije u nekoliko gena, u alfa-sinukleinu, UCHL1-u i parkinu, izazivaju rijetke nasljedne vrste te bolesti.

Međutim, broj dokaza da obične varijacije u tim genima, a možda i nekim drugima, mogu utjecati na rizik od obolijevanja kod opće populacije sve više raste. Takve varijacije, ističe Maraganore, ne bi direktno izazvale bolest, ali bi pomogle utvrditi sklonost obolijevanju.

Novo istraživanje pokazuje da je, barem što se tiče varijacija u alfa-sinukleinu i UCHL1-u, genetska sklonost Parkinsonovoj bolesti pogotovo važna pri određivanju hoće li žena oboljeti od tog poremećaja. Ali, navodi Maraganore, to ne znači da okoliš ne igra ulogu i kod žena. "Potrebno je još mnogo istraživanja na tom području", dodao je.

Istraživači bolnice Mayo trenutačno provode istraživanja o mogućim spolnim razlikama kod rizika od obolijevanja od Parkinsonove bolesti. Maraganore je kazao da, uspiju li znanstvenici sastaviti "profil genetskih i ne-genetskih faktora rizika", to bi im moglo omogućiti identifikaciju osoba s povećanim rizikom od obolijevanja. Uz to, razumijevanje toga koji geni pridonose obolijevanju moglo bi pomoći pri pronalaženju odgovora na pitanje što se događa u mozgu pri pojavi poremećaja i pronalaženju novih "ciljeva" za lijekove i terapije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara