Kombinacija opasna po život: Dijabetes i začepljene arterije

Kombinacija opasna po život: Dijabetes i začepljene arterije
Foto: Press

ZBOG zabrinjavajućih brojki koje govore da se godišnje u Hrvatskoj obavi gotovo 4000 amputacija cijele ili dijela noge, Ured za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatska endovaskularna inicijativa (HEVI) organiziraju 11. svibnja s početkom u 11:55 na Cvjetnom trgu javnozdravstveni događaj pod nazivom "Noga glavu čuva - akcija protiv amputacija".

U sklopu akcije organizirano je besplatno mjerenje AB indeksa (omjera arterijskih tlakova na nadlaktici i potkoljenici). To je najbrži i najjednostavniji način otkrivanja ranog periferne arterijske bolesti (PAB), čije neliječenje dovodi do rizika od amputacije noge.

DIJABETES je vrlo važan dodatni uzročnik začepljenja arterija nogu. Bolesnici koji istovremeno imaju PAB i dijabetes u većem su riziku od teških posljedica za zdravlje u usporedbi sa zdravim pojedincima. Rizik od amputacije noge je 10 puta veći u ljudi koji istovremeno imaju PAB i dijabetes.

Uz dijabetes oko 70% slučajeva PAB-a može se povezati s rizičnim čimbenicima kao što su starija životna dob, pušenje, povišeni arterijski tlak, povišeni kolesterol, povijest bolesti u obitelji. Također je važno istaknuti da PAB teže pogađa žene, jer se obično dijagnosticira kad je bolest u uznapredovaloj fazi!

S pravovremenom dijagnozom periferne arterijske bolesti mogu se izbjeći teške posljedice. Mjerenjem gležanjsko-nadlaktičnog indeksa (ABI) najjednostavnije se može utvrditi arterijska cirkulacija odnosno koliko su prohodne vaše arterije. AB indeks je omjer arterijskih tlakova nadlaktice i potkoljenice. Mjerenje je brzo, bezbolno i jednostavno te ga može obaviti i obiteljski liječnik. 

Spašavanje noge može produljiti život. Amputacije povećavaju rizik od smrti za 48 do 71 posto! 

Organizatori pozivaju sve osobe koje su starije od 50 godina i imaju dijabetes u subotu na Cvjetni trg na besplatno mjerenje AB indeksa, koje pomaže ranom otkrivanju bolesti i može spriječiti amputacije.

Više informacija o akciji "Noga glavu čuva" doznajte na: www.hevi.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara