Kome to Bandić prijeti zakopanom knjigom u stilu mafijaškog kuma?

Kome to Bandić prijeti zakopanom knjigom u stilu mafijaškog kuma?
Foto, video: Pixsell/Sanjin Strukic

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić jučer je održao konferenciju za medije na kojoj je u stilu mafijaškog kuma prijetio zakopanom knjigom u kojoj su popisani svi oni koji su od njega tražili usluge, a danas ga prozivaju za kriminal. U 19 godina vladanja Zagrebom Bandić je sigurno nakupio popriličnu kolekciju usluga koje je napravio i političkim prijateljima i suparnicima. Granica između jednih i drugih kod njega je toliko fluidna i strane se toliko često mijenjaju da je uloge prilično teško odrediti. U svakom slučaju, Bandićeva crna knjiga bi, ako postoji, bila zanimljivo štivo.

Neće mirno spavati

"Jer Bandić nakon 20 godina, izvršavajući drugu izvršnu funkciju ove zemlje, treba progovoriti o licemjerstvu, o duplom moralu svih onih koji su visili pred vratima gradonačelnika i tražili kojekakve protekcije. Nešto ću o tome reći. Neće mirno spavati nakon toga, budite sigurni. A ja ću mirno spavati. Treba reći Hrvatskoj u lice. I o nekim ljudima poimence što ih ide pa što koštalo da koštalo. Stigmatizirati Bandića da vodi spregu familijarnosti, rodijaštva, da zapošljava po ovom i onom ključu, a dotle od mene traže to isto, a ja to ne radim. Da bi zamaglili po onoj Njegoševoj 'ne pada snijeg da prekrije brijeg nego da prekrije trag', e bogami ćemo morati nešto reći na tu temu", rekao je zlokobnim tonom jučer Bandić, koji je nedavno izjavio da će koncem rujna objaviti nešto nakon čega ništa više neće biti isto. 

Ako Bandić nije, kao što to često čini, blefirao i izmišljao, tada postoje tri skupine ljudi kojima prijeti objavljivanjem usluga napravljenih u prošlosti.

Ne smije otvoreno prijetiti svjedocima, ali...

Prva skupina su svjedoci na zahuktalom mega suđenju u aferi Agram. Nakon svjedočenja Vide Demarin koja je pred sudom ustvrdila da je Bandić od nje tražio da potpiše falsificirane dokumente optuženi zagrebački gradonačelnik ima poprilično razloga plašiti se što će reći sljedeći svjedoci. Jednom kada se zavjet šutnje prekrši, svakom sljedećem svjedoku je lakše govoriti istinu, a to po Bandića može biti pogubno.

Milan Bandić nije blesav da otvoreno prijeti svjedocima jer to bi ga ekspresno poslalo u zatvor, ali je dovoljno hrabar da prijetnju izgovori za vrijeme konferencije za medije te da nađe načina da oni kojima je upućena shvate što im je poručio.

Želi progurati GUP pa podsjeća na usluge

Druga skupina su zagrebački gradski zastupnici pred kojima će uskoro biti odluka o novom Generalnom urbanističkom planu. Suočen s građanskim prosvjedima, ali i nevoljkošću političkih aktera da podrže njegov sumnjivi plan uništavanja Hipodroma i Velesajma za račun arapskih investitora, Bandić pokušava pronaći sve moguće saveznike kao da mu o tom projektu ovisi život. Jednostavno mora naći 26 ruku u Gradskoj skupštini koje će izglasati zagrebački Manhattan.

Nije ga briga hoće li te ruke biti iz HDZ-a, HNS-a, SDP-a, nezavisne, suverenističke ili bilo koje druge. Nikada mu to ionako nije bilo važno. Usluge je činio neopterećen ideologijom ili stranačkom pripadnošću pa je tako godinama u gradskim institucijama i Holdingu zapošljavao ljude sa svih strana političkog spektra, čak radije one koji su mu se u nekom periodu suprotstavljali. Tako bi ih jednostavno i jeftino ušutkao, a kada bi jednom prešli na njegovu stranu, sjetili bi se da i oni imaju obitelji i prijatelje pa se koruptivno kolo samo od sebe nastavljalo vrtjeti. Sada ih, moguće, podsjeća da se još uvijek sjeća svih usluga koje im je napravio.

"Volio bih da Bandić izađe s tom knjigom. Njome bi i sebe inkriminirao. Vjerujem da misli na HDZ, HNS i SDP, političke aktere koji mu sada trebaju", rekao je za Index gradski zastupnik Tomislav Tomašević, jedan od najglasnijih kritičara Milana Bandića.

Osveta Zoranu Milanoviću

Treća skupina sastoji se zapravo od samo jednog čovjeka s kojim je Bandić već dugo u zavadi. Riječ je o aktualnom predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću. Bandiću je Milanović bio šef u SDP-u i nije nikakva tajna da se njih dvojica nikada nisu podnosili. No, licemjerno su surađivali kada je to bilo oportuno.

Teško je zaboraviti kako je Milanović zagrlio Bandića na Kaptolu, nazvao ga prijateljem i rekao da SDP nema boljeg čovjeka od njega za Zagreb. Prije toga ga je i rukama i nogama pokušavao potkopati, a Bandić mu je uzvraćao istom mjerom. Nakon političkog razlaza Milanović, ako već nije dao zeleno svjetlo, onda je barem uživao u pravosudnom obrušavanju na Bandića. U svakom slučaju, javno je govorio da je Bandić korumpiran, a privatno ga je nazivao lopovom. Pa i u lice. 

"O vama nemam ništa, ali imam o vašim prijateljima"

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine Bandić je, ničim izazvan, nekoliko puta spomenuo Milanovića u kontekstu sumnjivih poslova, pa i usluga koje mu je zagrebački gradonačelnik činio. Između ostalog, i oko zagrebačkog aerodroma čija cijena je, tvrdi Bandić, porasla 30 posto nakon Milanovićevog posjeta Parizu. 

"Za vrijeme aktualnog sata zamolio sam Bandića da izgladi svoje nesuglasice s ministricom Divjak i da pomogne djeci s teškoćama da dobiju asistente u nastavi. Napomenuo sam mu da se nadam da neću zbog toga završiti u njegovoj zakopanoj knjizi. Odgovorio mi je da se ne brinem jer o meni nema ništa, ali da ima o ljudima koje poznajem i poručio mi je da ih pozdravim. I nastavio se baviti Milanovićem", rekao nam je oporbeni zastupnik Renato Petek. 

Očito je da je Bandić trenutno opsjednut Milanovićevom kandidaturom za predsjednika, ako ni zbog čega drugog, a onda zato što još uvijek vjeruje da je on sam mogao postati predsjednik da ga je Milanović pristao kandidirati. Međutim, Milanović je odlučio provesti predizbore u SDP-u na kojima je pobijedio Ivo Josipović, a Bandić se na njima nije usudio kandidirati jer je znao da u stranci pod Milanovićevom kontrolom nema šansi. Na koncu nije postao predsjednik kao nezavisni kandidat, a tada su počeli i njegovi problemi sa zakonom. Možda je vrijeme da Bandić iskopa svoju crnu knjigu i Milanoviću vrati milo za drago.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara