Komemoracija u povodu smrti HINA-inog urednika Ranka Bernardića

KOLEGE i prijatelji oprostili su se danas od dugogodišnjeg urednika i novinara Hine Ranka Bernardića, preminulog jučer u Zagrebu u 54. godini života.

Na komemoraciji održanoj u Hini, o Ranku kao istaknutom intelektualcu i profesionalcu govorili su ravnatelj agencije i urednici vanjskopolitičke redakcije u kojoj je Bernardić radio posljednjih 12 godina.

Posebno je, u profesionalnom smislu, istaknut njegov izniman doprinos jačanju ugleda novinara u Hini, te davanju više prostora za novinarsku kreativnost i ideje.

Urednica vanjskopolitičke redakcije Sanja Pucak podsjetila je da je Ranko bio jedan od "najgorljivijih zagovornika izbacivanja politike iz Hine", neprekidno naglašavajući da je njena temeljna funkcija dobro, objektivno i brzo informiranje javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ranko Bernardić rođen je 2. lipnja 1950. u Bruxellesu u Belgiji. Školovao se u Parizu i New Yorku, a diplomirao je 1978. na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Odsjeku za filozofiju.

Kao vanjskopolitički novinar počeo je raditi 1979. u Tanjugu, koji napušta 1991. i odlazi u tek osnovanu Slovensku tiskovnu agenciju - STA.

U Hini se zapošljava 1992., u kojoj je u dva navrata bio urednik vanjskopolitičke redakcije.

Ranko Bernardić aktivno se angažirao u pretvorbi Hine u javni medij, zalažući se, uz ostalo, da se glas novinara poštuje pri izboru glavnog urednika, što je postalo sastavnim načelom Zakona o Hini, a poslije je primijenjeno i u još nekim medijima u Hrvatskoj.

Pokop kolege Bernardića bit će u ponedjeljak, 26. siječnja, u 15,50 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara