Komentar Drage Pilsela: Homoseksualci - vaše je Kraljevstvo nebesko

PREDSTAVNICI minornih crkvenih zajednica (inače, od drugih protestantskih crkava prozivani zbog navodnih financijskih malverzacija), Crkva cjelovitog evanđelja i Kršćanski centar "Riječ Života" protestiraju protiv održavanja međunarodnog kulturnog festivala "Queer Zagreb FM (film&music)", koji će se održati u zagrebu od 23. do 30. travnja.

Pastori tih crkava, Mario Dučić i Damir Šićko Alić, najavljuju niz prosvjeda: ispred Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, zbog, kako su rekli, financijske potpore tom festivalu i ispred koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski", gdje će se u sklopu "Queer Zagreb FM" održati koncert Londonskog gay simfonijskog orkestra.

Ovi kršćani homofobi tvrde da se zalažu za biblijske i tradicionalne moralne vrijednosti. Kažu da nisu protiv homoseksualaca kao osoba, već protiv homoseksualizma kao grijeha pred Bogom, jer homoseksualci trebaju pomoć, obraćenje.

Mi ne želimo donijeti osudu na te ljude i njihovo ponašanje, već ih želimo savjetovati da se počnu ponašati na pravi način, poručili su pastori, uvjereni da Bog blagoslivlja samo heteroseksualne seksualne činove. Kažu da pravi kršćani ne mogu biti homoseksualci.

Svatko ima pravo misliti da je gurati vlastiti penis u tuđe dupe nemoralan čin, ali u pluralnom i demokratskom društvu nema pravo nametati svoj svjetonazor cijelome društvu. Homoseksualci, stoga, kao i heteroseksualne osobe, imaju pravo na potporu svojih kulturnih manifestacija.

Prosvjed ovih pastora je, dakle, legitiman ali blesav jer naš Ustav jamči slobodu seksualnog identiteta a oni tu slobodu žele ograničiti.

Predrasude koje pokazuju ti pastori i oni smiješni likovi koji će im se pridružiti u uličnom iskazivanju protestantskog fundamentalizma, zajedničke su i mnogim katolicima koji govore da homoseksualne sklonosti nisu uredne, ni redovite, ni naravne, ni zdrave.

Homoseksualci su, kažu, bolesnici, a nama, koji zahtijevamo građansku jednakost i ukinuće bilo koje vrste diskriminacije, pa stoga podržavamo i ove demonstracije u korist prava svih manjina, nama kojima se zalažemo za različitost spolnih usmjerenja, govore da smo protivnici ljudske naravi.

Bog u kojeg vjerujem nije muško. On je muško i žensko. On je izraz savršenog pluraliteta. On je sasvim sigurno iznad spolova ali nam ih je dao kao dar i kao izraz naše slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime te slobode, želim pozdraviti i ohrabriti homoseksualne osobe riječima jednog velikog kršćanina XX. stoljeća, dr. Martina Luthera Kinga. Kada je napisan Ustav, potpisan je ček za svakog hrvatskog građanina koji će se naći u nekoj potrebi. To je bilo obećanje da će neotuđivo pravo na život, slobodu i traganje za srećom biti svakom zajamčena. Mi danas utvrđujemo da je mnogim hrvatskih građanima u ruke gurnut ček bez pokrića.

Ali mi ne želimo vjerovati da je banka pravde propala, ne želimo vjerovati da su fondovi morala ove zemlje nedovoljni. Mi želimo unovčiti ček koji će nam dati bogatstvo slobode i sigurnost pravde.

Došlo je vrijeme da se provedu u stvarnost obećanja iz Ustava. Došlo je vrijeme da prestanu svi oblici segregacije. Došlo je vrijeme da se uspravimo na čvrstoj stijeni bratstva. Vrijeme je da pravda postane stvarnost za sve one koje je Bog izabrao.

Ja vjerujem da Hrvatska zaslužuje bolje! Vjerujem da joj je potrebna naša raznolika ljubav! I zato kažem: neka odjekuje sloboda!

Imajmo i mi, kao Martin Luther King, jedan veliki san: San da ćemo jednog dana, jednog nedalekog dana, biti zaista jednaki pred zakonima.

Sanjajmo da će svaka dolina tuge biti premoštena, da će svaka planina nepravde biti izravnana, da će neravni teren društvene surovosti biti gladak, da će krivi putovi opake birokracije biti ispravljeni, da će se slava Božja svima objaviti jer je Kraljevstvo nebesko obećano i homoseksualcima.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara