Komentar Jovana Dragišića: Kineska represija "nepisanim pravilima"

INTELIGENCIJA je glavni neprijatelj represivnih režima. Tako je to bilo oduvijek. Ljudi koji znaju i žele razmišljati problematični su upravo zbog toga, budući da netko tko zna i želi razmišljati vidi da je represivan režim represivan, a to nije ono što represivan režim želi čuti o sebi. Kina ovo dokazuje iz dana u dan, iz tjedna u tjedan.

Zhang Ming je do petka bio dekan jednog od najrenomiranijih kineskih sveučilišta, sveučilišta Renmin. Osim toga piše i blog kojeg čita puno ljudi, a blogove u Kini prati cenzorska mašina sastavljena od 30 tisuća stalnih zaposlenika. Na tom blogu je Zhang opisao seriju akademskih sukoba koje je imao sa svojim nadređenim (članom Komunističke partije, razumije se). Između ostaloga, spomenuo je i kako se kineska sveučilišta, upravo u vrijeme kad kineske vlasti tvrde da žele približiti ostatku svijeta, birokratiziraju.

Otkaz je dobio, kako mu je rečeno, zato što je "prekršio nepisana pravila". Pod "nepisanim pravilima" podrazumijeva se to što se usudio izjaviti kako kineski akademski svijet, budno praćen od strane partijskih sekretara koji s akademijom nemaju veze, u svijetu ne uživa ama baš nikakav ugled. To nije nešto što partija voli čuti.

Zhang ostaje profesor na sveučilištu, ali dekan vjerojatno više nikad neće biti, osim ako ne shvati pun opseg "nepisanih pravila", koji zapravo može biti onoliko širok koliko je to u datom trenutku potrebno.

Navode na Zhangovom blogu sveučilište je odbacilo kao "laži", koje su školi "donijele velik pritisak", "naštetile njenom dobrom glasu i bacile ljagu na profesore".

Pritisak na bilo koga tko o kineskom režimu govori bilo što kritično je drastičan. Bili to studenti koje se gazi tenkovima ili zatvara zbog kršenja "nepisanih pravila", bili to novinari koje se progoni zbog članaka koji krše "nepisana pravila" ili profesori koje se, ponovno zbog kršenja "nepisanih pravila" marginalizira iz javnog života, princip izgleda isto.

Sve pod onim dobro poznatim motom: "Drugovi, mi jesmo za demokratiju, ali ne da svatko priča što hoće".

Jovan Dragišić

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara