Komentar Jovana Dragišića: Mačekov "salto mortale" po pitanju Sanaderovih satova

"MISLIM da se visokom politikom ne bi smio baviti nitko tko nema kuću, dva auta i barem 50.000 eura ušteđevine. Tko će premijeru koji živi u stanu od 30 kvadratnih metara vjerovati da može rješavati probleme građana?", reče Ratko Maček o satovima Ive Sanadera.

Ma nije problem u tome, nego je pitanje je li Sanader dobio neke od tih satova na poklon za vrijeme mandata. Kakva zaboravljanja prijavljivanja, kakve "nisam znao prijaviti" izjave?

Formalno gledano, sat je osobni uporabni predmet i Sanader satove ni ne mora prijaviti ukoliko neke od njih nije dobio na dar, a smio bi ih zadržati samo ako su jeftiniji od jedne cijele prosječne plaće. Odnosno, nije izričito navedeno da mora prijaviti sat, pa se mogu naći olakotne okolnosti. Dakle, formalno-pravno se Sanader može izvući iz ovog. Ako neki od satova nije dobio na poklon za vrijeme mandata, pa to onda mudro prešutio.

Samo je u nezgodnoj situaciji u kojoj ima satove u vrijednosti od oko 150.000 eura, pa je to malo kompliciranije nego da ima jedan sat vrijedan 20.000 kuna (recimo). Ima u obrascu koji političari ispunjavaju jedna rubrika koja se zove "Ostale pokretnine (umjetnine, vrijednosni papiri, ušteđevina, potraživanja i sl.)", u kojoj premijer nam, eto, "nije znao prijaviti satove". Što ga onda stavlja u politički vrlo nezgodnu situaciju. Jer 150.000 eura nije mala stvar.

"Ali tko je od ostalih dužnosnika u svojim karticama naveo ove stvari", kaže Sanader, u maniri djeteta koje se pravda mami zato što je kući došlo prekriveno blatom. Ma kakve veze ima tko jest ili nije naveo ove stvari? Ne događa se ovo drugima, nego upravo Sanaderu.

I sad imamo klasičnu taktiku zastrašivanja i prebacivanja odgovornosti. Sanader se očigledno nije raspitao za pravnu stranu problema, pa je Ratku Mačeku dao instrukcije da ga brani kako god zna i umije. Izgleda da ni Maček ne zna pravnu stranu, pa se kao malo dijete igra igre "da, mama, jesam ja tukao malog Peru, ali tukao ga je i Radimir". Kao da to išta opravdava. Ako je Čačić u sukobu interesa zbog imovine u vrijednosti od nekoliko milijuna kuna, kako Maček kaže, neka ga HDZ prijavi Povjerenstvu za sukob interesa, pa idemo vidjeti u čemu je stvar. A ne davati ovakve izjave.

"Bivši ministar Mato Crkvenac tvrdio je da ima samo stari golf i stan, je li on kvalitetno mogao voditi državne financije?", objasnit će Maček. Bivši ministar obrane Engleske nije ubio niti jednog čovjeka. Je li on mogao kvalitetno voditi državnu obranu? Gospodine Maček, što ovo točno znači?

Ratku Mačeku je plaća ove godine povišena na 15.000 kuna. Zašto, pobogu? Što taj čovjek točno radi da bi zaslužio ove novce? Pa njegove izjave štete HDZ-u više od afera u koje se ta stranka svih stranaka upliće.

Maček poentira o pitanju: "Netko posjeduje aute, jahte ili bunde, a premijer već 30 godina skuplja satove. On je 14 godina živio i radio u inozemstvu gdje je imao firmu i u Hrvatsku se nije vratio sa zavežljajem već s tada najnovijim Mercedesom, a onda je svojim novcem kupio i kuću.". Pa dobro, zašto ih nije prijavio? I da ih je prikupljao 150 godina, opet je 150.000 eura sasvim pristojan novac.

Ali, ne, sad će HDZ, koji "zastupa većinu hrvatskog naroda", objasniti tom narodu kako je dobro da oni koji ih zastupaju budu bogati, jer taj narod nije sposoban donositi velike odluke. Zato što nema novaca. Pa ne zna raspolagati novcem. Sjajna logika, nema što.

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Foto: M.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara