Komentar Jovana Dragišića: USKOK na korupciju reagira - istraživanjem

JUČER je Vlada osigurala Uredu za suzbijanje korupcije i oraganiziranog kriminala (USKOK-u) 1,8 milijuna kuna za provođenje istraživanja o stvarnom stanju korupcije u Hrvatskoj. USKOK će to istraživanje provesti zajedno s Pravnim fakultetom u Zagrebu. Premijer Ivo Sanader izjavio je kako je razlog dodijeljivanju ovog novca to što Hrvatska dosad nije provela istraživanje o stvarnom stanju korupcije.

Ivica Kirin je još prije dva mjeseca u "Otvorenom" izjavio kako je za borbu protiv korupcije potrebno izvršiti istraživanje, u istoj emisiji u kojoj nije znao odgovoriti na pitanja tipa koliko je jak organizirani kriminal u Hrvatskoj, zašto nijedan slučaj organiziranog kirminala nije istražen, te u kojoj je izjavio kako se s Državnim odvjetništvom ne surađuje "samo na vertikali, nego i dole na horizontali".

Istodobno, Europska unija na Hrvatsku vrši pritisak zbog nespremnosti da se rješavanja pitanje korupcije pa i one političke na najvišim razninama. U izvješću Europske komisije, koje je Sanader nazvao "upola tanjim nego prethodno", stoji, između ostalog, da "mnogi navodi o korupciji ostaju neistraženi a korupcija obično ne biva kažnjavana". To je, uz neefikasnost pravosuđa, glavna zamjerka Hrvatskoj.

I sad je Vlada dala organizaciji koja treba progoniti organizirani kriminal i korupciju (dakle, treba zatvarati ljude) 1,8 milijuna kuna da provede istraživanje o korupciji.

Nema baš smisla, zar ne? Utući dva milijuna kuna u projekt koji će dati odgovore koji su već poznati - da je korupcija strahovito raširena i da je najveći problem hrvatskog društva. Ima itekakvog smisla. Naime, kad bi se krenulo u pravu borbu protiv korupcije, onda bi se moralo početi iz redova HDZ-a, počevši s Miomirom Žužulom, a završiti sa samim Sanaderom, a to je nešto što HDZ-u očigledno ne treba, posebno u predizborno vrijeme. Lakše je napraviti predstavu oko velikog istraživanja koje će utvrditi "stvarno stanje korupcije", kao da to "stvarno stanje korupcije" nije savršeno jasno. 

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

J. D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara