Komičar postao predsjednik Ukrajine, odmah je raspisao izbore

Komičar postao predsjednik Ukrajine, odmah je raspisao izbore
Foto: EPA

BIVŠI komičar i sadašnji predsjednik, Volodimir Zelenskij, prisegnuo je za predsjednika Ukrajine, mjesec dana nakon uvjerljive pobjede na izborima nad tadašnjim šefom države Petrom Porošenkom.

Taj najmlađi do sada ukrajinski predsjednik, 41-godišnjak, stigao je u parlament iz svog obližnjeg doma pješice, pozdravljajući okupljene građane.

Radio selfieje

Odlučio je odustati od uobičajenog protokola te se u parlament na svečanost prisege nije dovezao u motoriziranoj pratnji, već se prošetao parkom prepunim ljudi.

Uz četvoricu tjelohranitelja, zastao bi popričati s ljudima, a našao je vremena i za 'selfie' s jednim od prolaznika.

"Prisežem da ću štititi suverenost i neovisnost Ukrajine, bdjeti nad dobrobiti domovine i ukrajinskog naroda, braniti prava i slobode građana, poštovati ustav i zakone Ukrajine, obavljati svoje zadaće u interesu svih sugrađana i promicati ugled i moć Ukrajine u svijetu", izgovorio je Zelenskij u parlamentu s rukom na ustavu zemlje, neovisne od 1991.

Novi ukrajinski predsjednik bi se trebao obratiti naciji govorom u kojem će vjerojatno detaljnije predstaviti smjernice svoje politike.

AFP podsjeća da je taj komičar i televizijska zvijezda prvenstveno pobijedio zbog razočaranosti birača politikom dotadašnjeg establišmenta, ali nije biračima ponudio neki detaljni program.

Zvijezda serijala "Sluga naroda", sada već u trećoj sezoni, obećao je, međutim, da će nastaviti s proeuropskom agendom koju je započeo Porošenko. Također je kazao da želi poboljšati odnose s Rusijom.

"Nadam se da će novoizabrani predsjednik znati razlučiti između kinematografije i dužnosti i obveza prema zemlji", kazala je zastupnica u parlamentu Maria Ionova.

Ukrajinski predsjednik ima velike ovlasti u području obrane, sigurnosne i vanjske politike, ali će trebati potporu parlamenta ukoliko želi provesti određene reforme.

Raspustio parlament

Novi ukrajinski predsjednik je odmah nakon inauguracije raspustio parlament i zazvao prijevremene izbore, ne željevši čekati redovite izbore predviđene za listopad.

"Raspuštam parlament", rekao je u inauguracijskom govoru pred zastupnicima i međunarodnim predstavnicima koji su se okupili u ukrajinskom parlamentu u kojem još uvijek dominiraju zastupnici lojalni njegovom prethodniku Petru Porošenku.

Njegova nova stranka nema zastupnika u parlamentu, zbog čega se požurio sazvati prijevremene izbore dok mu je popularnost još na visokoj razini, ocjenjuje Reuters.

Rekao je da će jedna od njegovih prvih zadaća biti postići primirje u istočnoj Ukrajini, gdje je petogodišnji sukob s proruskim separatistima odnio živote 13.000 ljudi.

Dodao je da se dijalog s Rusijom može ostvariti tek nakon povrata ukrajinskog teritorija i ratnih zarobljenika.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara