Komisija: Pitanje pridruženja Ukrajine EU-u "preuranjeno"

Pitanje eventualnog pridruženja Ukrajine EUu "preuranjeno je", istaknula je u petak glasnogovornica Europske komisije Francoise le Bail nakon što je Europski parlament u četvrtak podupro približavanje Kijeva EUu.

Na novinarski upit o jučerašnjoj raspravi Europskog parlamenta čiji su članovi pozvali EU da Ukrajini "ponudi dobro definiranu europsku perspektivu", čiji bi krajnji ishod "mogao biti pridruživanje zemlje EU-u", Le Bail je odgovorila kako je taj potez "preuranjen".

"Komisija nije raspravljala o pitanju pridruženja Ukrajine" EU-u prije nedavnog razvoja političkih događaja u toj zemlji niti nakon pobjede Viktora Juščenka na predsjedničkim izborima, rekla je Le Bail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Plan aktivnosti" što ga je u prosincu iznijela Komisija, a odnosi se na Ukrajinu, o kojemu će se zemlje članice izjasniti 31. siječnja, u ovome trenutku predstavlja okvir perspektiva za odnose s Kijevom, objasnila je glasnogovornica.

"Plan aktivnosti" odnosi se na program suradnje s Ukrajinom. "On mora biti prilagodljiv, tako da se može proširivati, da se o njemu može ponovno raspravljati s Ukrajincima, a tomu ćemo pristupiti kad se u Ukrajini osnuje nova vlada", rekla je Le Bail.

(Hina) xmh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara