KOMPANOVIĆ PREDLAŽE GRAĐANSKI NEPOSLUH

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) Josip Kompanović izjavio je danas u Osijeku kako će Upravnom odboru ZPHa, koji će se u petak sastati u Zagrebu, predložiti mjere građanskog neposluha, poput neplaćanja struje i drugih troškova te da promjeni politiku prema prognanicima koji se još trebaju vratiti svojim kućama.

Obrazlažući te najave Kompanović je na današnjoj konferenciji za novinare kazao kako je Hrvatski sabor jučerašnjim prihvaćanjem izmjena i dopuna zakona o porezu na dohodak, po kojima povratnici više neće imati neoporezivi dio plaće od 3750 kuna, ´ukinuo zadnje pravo koje je ostalo u Zakonu o područjima od posebne državne skrbi´.

´Svi klubovi zastupnika, osim SDP-a, podržali su naš zahtjev za amandmanom kojim bi se spriječila ta izmjena, pa je SDP, još jednom kaznio povratnike, stradalnike domovinskog rata, invalide i njihove obitelji na područjima od posebne državne skrbi´, rekao je Kompanović. Ocijenio je da su zastupnici SDP-a ´još jednom pokazali svu bešćutnost, socijalnu neosjetljivost i krajnju aroganciju´.

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske smatra da skrb za područja od posebne državne skrbi ´od jučer više ne postoji´. Najavio je da će zato te prostore ubuduće nazivati ´ratom razorena, okupirana i opljačkana područja Hrvatske´.

Jučerašnji saborski govor ministra Mate Crkvenca - koji je povratnicima poručio da se bave okućnicama ako su ugroženi, te najavio da će Vlada otvoriti ´knjigu žalbe´ za one koji budu nezadovoljni - ocijenio je ´skandaloznim´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Knjiga žalbe je dokument koji je propisan za ´birtije´, pa je najavom otvaranja knjige žalbe u Vladi Crkvenac poistovjetio te dvije ´institucije´, a na toj razini je bila i njegova rasprava u Hrvatskom saboru´, rekao je Kompanović.

Zbog cjelokupnog stanja, kazao je, ´gubi se potreba da uvjeravamo prognanike da se nastave vraćati u ova područja´ pa će im ZPH poručiti da procjene trebaju li se vratiti ili ostati ondje gdje jesu´.

Najavio je i da će ´predložiti financijski obračun s državom i građanski neposluh u smislu neplaćanja obaveza državi, primjerice struje i ostaloga, što Upravni odbor ZPH bude odlučio´.

Tajnik ZPH Branko Pek rekao je kako od 151 saborskog zastupnika njih 86 dolazi s područja od posebne državne skrbi te da su se ´zaista htjeli brinuti o svojim biračima to bi jučer mogli bez problema napraviti´.

´Pozivam stanovnike s područja od posebne državne skrbi da se na odgovarajući način obračunaju sa svojim zastupnicima koji ih na takav način zastupaju u Hrvatskom saboru´, naglasio je Pek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara