Kompromitiran i ucjenama podložan Bandić Sanaderu je korisniji od bilo kojeg dužnosnika HDZ-a

USKOK već mjesecima istražuje malverzacije zemljištem Milana Bandća i njegovih bliskih suradnika. Posljednjih tjedana mediji su puni potkrijepljenih optužbi protiv zagrebačkog gradonačelnika.

Skicira se čak i "Bandićeva hobotnica", govori o protuzakonitom klađenju na bezobrazno visoke svote, u javnosti paradiraju Bandićevi prijatelji koji se hvale zaradom koju im je omogućio gradonačelnik Zagreba. A svo to vrijeme, zapravo sve te godine, zapravo se ne događa ništa. Optužbe se pojavljuju i nestaju, a Bandić nekažnjeno upada iz skandala u skandal. Pravna država još nije počela djelovati. Zbog čega?

Bandićevo koketiranje s kršenjem zakona postalo je nešto sa čime smo navikli živjeti

Nažalost, Bandićevo koketiranje s kršenjem zakona postalo je nešto sa čime smo navikli živjeti. Gotovo da se od gradonačelnika očekuje da pogoduje prijateljima, prenamjenjuje zemljišta, mešetari GUP-om, a vijesti da se USKOK zanima za neke optužbe postale su opće mjesto. Odnosno, nešto sasvim sporedno. Ako za Bandićeve malverzacije znaju svi, znaju i oni koji bi trebali nešto poduzeti - ali to ne čine. Zašto?

Kao što smo navikli da Bandić drma Zagrebom, tako smo svjesni da se pravna država ne miče s mjesta dok to ne odobri Ivo Sanader. Pa ipak, premijer još nije odobrio da se Bandića osumnjiči ili optuži za bilo što od onoga o čemu argumentirano pišu mediji. Kao što se u pravosudnom smislu ništa nije dogodilo Miomiru Žužulu za aferu zbog koje je morao podnijeti ostavku, tako se još ništa nije dogodilo ni Milanu Bandiću. I pitanje je hoće li se uopće dogoditi.

Najava da USKOK istražuje prodaju zemljišta na Ravnicama sumnjivoj tvrtki registriranoj na neke studente tempirano se pojavila neposredno prije parlamentarnih izbora. Na brzinu je demantirana i više se nije pojavila. Sada se, pak, pojavio stanoviti poduzetnik Darko Turopoljac koji zahvaljuje Bandiću što mu je omogućio zaradu na zemljištu u Resniku. Čelnici Kraša koji su na Bandićevu sugestiju od tog čovjeka trebali otkupiti zemljište dali su iskaze policiji, ali na konkretnu akciju još uvijek se čeka. I vjerojatno će se čekati još neko vrijeme. Jer očito je ovakav Milan Bandić korisniji Ivi Sanaderu tu gdje je sada, nego eventualno na optuženičkoj klupi ili iza rešetaka.

Nema nikakve sumnje da je Sanader upoznat sa svim optužbama protiv Bandića

Nema nikakve sumnje da je Sanader upoznat sa svim optužbama protiv Bandića, i to ne samo s onima koje su se pojavile prije nekoliko mjeseci, nego i u proteklih pet godina. Vjerojatno zna i mnogo toga što javnost još nije doznala. Ali i dalje se čeka. A Bandić se ponaša kao da se ništa ne događa. Čak nema ni potrebu odgovarati na teške optužbe, kao što ima potrebu ispričati se za tričavih 880 kuna režija koje nije platio u ženinu stanu. Ili ilegalno klađenje sa svojim pajdašima proglasiti zakašnjelom prvoaprilskom šalom. Tko zna, možda ima puno povjerenje u Sanadera.

USKOK je u akciji protiv Bandića, ali još nije u potpunosti jasno zašto: da gradonačelnika strpa u zatvor ili da skupi dovoljno inkriminirajućih materijala na njegovu ucjenu? Bandić je Sanaderu višestruko koristan. U prvom redu, dobro mu dođe za unutarnje rovarenje protiv predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. Zatim, upotrebljiv mu je kao čelnik metropole u kojoj i HDZ ima mnogo interesa. A ne treba zaboraviti i da je Bandićevo poglavarstvo puno pomoglo premijeru oko onog čuvenog stana u Kozarčevoj ulici. Bandić je, kažu njegovi dužnici, "čovjek s dušom koji ne zaboravlja prijatelje". Pa kako bi onda mogao zaboraviti svog predsjednika Vlade?

Ivo Sanader sasvim je neočekivano, godinu dana prije lokalnih izbora, za svog kandidata za gradonačelnika Zagreba odabrao mladog i anonimnog Jasena Mesića. Izazvalo je to čuđenje u javnosti i tiho nezadovoljstvo u HDZ-u. Mnogi su to protumačili kao Sanaderovu predaju prije nego što je bitka s Bandićem uopće započela. Šef HDZ-a naprosto je shvatio da ne može srušiti čovjeka koji i dalje, unatoč svim aferama, uživa povjerenje 40 posto Zagrepčana. Ili je možda shvatio da ga uopće ne želi rušiti? Ovakav Bandić, kompromitiran i stoga podložan ucjenama, Sanaderu je korisniji od bilo kojeg dužnosnika HDZ-a koji bi na izravnim izborima zavladao metropolom. Takav čovjek ugrozio bi autoritet i moć samog premijera, njegova moć proizlazila bi iz četvrtine biračkog tijela, a njegova autonomija za upravljačkim mehanizmom snažnije polovice hrvatskog gospodarstva konkurirala bi i moći samog kancelara.

Jasen Mesić u godinu dana ne može srušiti Bandića

Zato je Jasen Mesić izvučen iz kancelarije i pretvoren u projekt za lokalne izbore. U godinu dana on ne može srušiti Bandića. Odnosno, kad bi Sanader čak i namjeravao rušiti Bandića, ne bi kandidirao Mesića, već nekog snažnijeg, budući da u obračunu slabog Bandića i jakog Mesića, profitirati može samo netko treći - možda Radimir Čačić. Dakle, u ovakvoj konstelaciji snaga, Sanaderu najviše odgovara ovakav Bandić. Da odrađuje poslove. Da na parlamentarnim izborima izravno radi protiv Milanovića. Da na unutarstranačkim izborima kandidira Dragana Kovačevića kako bi dodatno podgrijao sukobe u stranci i iskoristio priliku da šefa SDP-a izvrgne dodatnim optužbama. Da najjaču stranačku organizaciju, neku vrstu Bandićeve interesne ćelije, dalje drži podalje od središnjice. Takav Bandić u ulozi krtice koja podriva najjaču oporbenu stranku neusporedivo je korisniji šefu HDZ-a od bilo koga.

Bandić će kritike javnosti svaliti na konto SDP-a. Nema boljeg od toga.

Bandić kao ucijenjeni gradonačelnik korisniji je i od bilo kojeg HDZ-ovca na čelu metropole, jer je spreman ne sve i ne preza ni od čega. Poslušno će provoditi sve ono što mu Sanader, Vlada ili HDZ nalože, a sve kritike javnosti svalit će se na konto SDP-a. Nema boljeg od toga.

Račune Sanaderu može pomrsiti jedino Zoran Milanović, ako se nakon konvencije upusti u obračun s Bandićem. On za to ima mnogo motiva, a vjerojatno bi dobio podršku stranačkih kolega i dobrog dijela javnosti. Time bi riskirao da izgubi prevlast nad glavnim gradom, ali zapravo ju nikad nije ni imao. SDP od ovakvog Bandića nema prevelike koristi. Zapravo, ima više štete, jer Zagrebom ne vlada stranka, nego jedan čovjek i njegov Holding, a on dobiva samo kritike koje postojano ruše ugled stranke i koriste HDZ-u. Taj sukob koji tinja još od Račanova doba jednom se mora prelomiti preko koljena. Netko će se već riješiti Bandića: ako to već neće biti Sanader, onda bi mogao biti Milanović. Za svoju osobnu, za stranačku i za korist građana Zagreba. Barem onih koji se ne smatraju Bandićevim prijateljima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara