Komšić i Dodik se posvađali oko Miloševićevog obožavatelja koji je dobio Nobela

Komšić i Dodik se posvađali oko Miloševićevog obožavatelja koji je dobio Nobela
Foto: EPA

DRŽAVNI vrh Bosne i Hercegovine ponovno se danas sukobio nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić uputio pismo Kraljevskoj akademiji znanosti Švedske kritizirajući dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, na što je reagirao srpski kolega Milorad Dodik ističući da to ne predstavlja službeni stav ove zemlje. 

Dodik pisao Kraljevskoj švedskoj akademiji da Komšićevo pismo nije stav cijele BiH

"Iz medija smo saznali da Vam se pismom obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Želim Vas obavijestiti da je sadržaj u pismu gospodina Komšića njegov osobni stav, a nikako stav BiH, pa Vas molimo da to pismo tretirate kao nezadovoljstvo pojedinca u BiH", napisao je Dodik u pismu upućenom predsjedniku Kraljevske švedske akademije znanosti Matsu Malmeu. 

Komšić pozvao Kraljevsku švedsku akademiju da preispita dodjelu Handkeu

Komšić je uputio pismo u kojemu je iznio niz kritika na račun Kraljevske švedske akademije znanosti te ih je pozvao da prije dodjeljivanja nagrade Handkeu preispitaju svoju odluku. 

Handke je bio podupiratelj srpskog predsjednika Slobodana Miloševića te je nijekao genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. 

Dodik je pak u pismu istaknuo kako Republika Srpska podupire odluku Nobelova odbora.

"Dodjelom ove nagrade i Nobelov odbor na najbolji način se odužio tom iznimno piscu i njegovom djelu. Kampanja koja se vodi protiv Petera Handkea od trenutka kada se saznalo za nagradu je pokušaj politiziranja kulture i revizije istine", napisao je Dodik u pismu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara