Komšić: Ustavni sud BiH ne može tumačiti jasne odredbe Ustava

Komšić: Ustavni sud BiH ne može tumačiti jasne odredbe Ustava
Foto: EPA

U INTERVJUU koji je emitirao javni servis BHT 1 Komšić je kazao kako je važno shvatiti da Ustavni sud BiH ne može tumačiti jasne odredbe Ustava nego je on u presudi po žalbi Bože Ljubića samo utvrdio kako je državni izborni zakon u određenim člancima u koliziji s Ustavom Federacije BiH.

Riječ je o odredbi iz izbornog zakona koju je Ustavni sud stavio izvan snage, a glasila je kako se iz svake županije bira barem po jedan zastupnik iz reda svakog konstitutivnog naroda u Dom naroda Federacije BiH.

Kaže da su netočne tvrdnje da je konstitutivnost naroda iznad svih drugih načela

U interpretacijama o tome što ta presuda znači propustilo se opaziti kako je ustav Federacije BiH propisao da se takav zastupnik delegira ako je neposredno izabran u županijsku skupštinu i to je, tvrdi Komšić, sve na što se sudski pravorijek odnosi. 

Tvrdnje kako iz presude proistječe da je konstitutivnost naroda iznad svih drugih načela u BiH, na čemu inzistiraju iz HDZ-a, netočne su, a takvo načelo nije nigdje spomenuto u Ustavu, Komšićevo je tumačenje.

Odlučno je opovrgnuo kako presuda u slučaju Ljubić može imati bilo kakve veze s načinom biranja članova Predsjedništva BiH pa tako ne može biti ni temelj nijekanja njegova izbornog legitimiteta.

Pitali ga kako će štititi hrvatske nacionalne interese

Na pitanje kako će u sadašnjoj situaciji štititi hrvatske nacionalne interese kada je izvjesno da ne može očekivati da će hrvatski zastupnici u federalnom Domu naroda s njim surađivati, Komšić je odgovorio kako će reagirati svaki put kada ocijeni da su ti interesi ugroženi.  

"Ako mislim da je nešto štetno po hrvatski nacionalni interes, a to ne podrži klub Hrvata (u federalnom Domu naroda), onda oni imaju problem kako to objasniti", kazao je Komšić.

Poručio je kako se ne želi iscrpljivati u svađama s bilo kim i da svoj mandat u Predsjedništvu BiH kani koristiti samo kako bi radio korisne stvari koje su u skladu sa zakonom.

Iznio je i svoje viđenje stanja u regiji odnosno prijetnji kojima je izložena. Tvrdi kako opasnost u kontinuitetu predstavljaju tri velikodržavna projekta - velikoalbanski, velikosrpski i velikohrvatski.

"Oni su nekad slabiji, nekada jači, no oni su tu i ne treba se praviti lud. Te priče nisu završene i ovisi o tome tko je na vlasti, no riječ je o političkom i društvenom procesu u regiji Balkana", zaključio je Komšić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara