Komšić žestoko napao Hrvatsku i Srbiju: Prestanite dijeliti BiH

Komšić žestoko napao Hrvatsku i Srbiju: Prestanite dijeliti BiH
Foto: EPA

POLITIČKI stav službenog Zagreba kreiran je u zapadnom Mostaru, a Zagreb je tu samo transmisija za iznošenje tih stvari, rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić o razlozima aktualne loše hrvatske politike prema BiH, govoreći u Ljubljani na konferenciji „Budućnost Bosne i Hercegovine: Kako ubrzati integracije EU i NATO?“ koji organizira Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), prenosi agencija Patria.

Komšić je govorio o važnosti da Bosna i Hercegovina postane članica EU i NATO saveza, ali i o problemima s kojima se zemlja i njeni građani susreću na tom putu.

„Zašto je to tako, dalo bi se razgovarati - neke informacije imamo mi koji se bavimo politikom, neke informacije imaju tužitelji i suci“, rekao je Komšić, prenosi agencija Patria.

"Bit će problema"

Dok je to tako, rekao je Komšić, bit će i problema u odnosima Zagreba i Sarajeva. 

„Bit će problema i ima ih, što je po meni potpuno pogrešno, jer Bosna i Hercegovina i Hrvatska, uostalom kao i Bosna i Hercegovina i Srbija, ili Bosna i Hercegovina i Crna Gora, su suđeni jedni drugima. Mi jedni od drugih ne možemo pobjeći sve i da hoćemo. Jedini normalan put je da razgovaramo i surađujemo“, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH poručio je da je svaka druga politika nezrela, samoubilačka politika, te da svi silnici koji su u jednom trenutku mislili da mogu nešto dobiti, podijeliti BiH, završili su u Haagu.

„Zbog čega se vraćamo na nešto što je povijesno već propalo, zbog čega se ne okrenemo rješavanju problema“, pitao je Komšić, podsjećaju da Srbija i Hrvatska imaju dovoljno svojih problema te da se ne trebaju baviti Bosnom i Hercegovinom.

„Bosna i Hercegovina je uvijek imala snage i mudrosti da opstane“, rekao je Komšić, ističući da narodi u Bosni i Hercegovini nisu neprijatelji jedni drugima.

„Mi u Bosni i Hercegovini nismo ni 1992. godine započeli rat, taj rat započet je od naših susjeda“, istaknuo je Komšić, tražeći susjedne zemlje da odustanu od podjele Bosne i Hercegovine i puste građane unutar zemlje da reguliraju svoje odnose.

"Ne treba meni nitko iz Zagreba govoriti kakav je Čović"

„Ne treba meni Aleksandar Vučić govoriti kakav je Milorad Dodik, jer Dodik i ja se poznajemo bolje nego što će nas ikada poznavati Aleksandar Vučić, niti mi bilo tko iz Zagreba ne treba objašnjavati kakav je Dragan Čović“, rekao je Komšić.

„Možemo se dogovoriti samo ako se zaboravi ono zbog čega su '92. godine padale mrtve glave, a padale su samo jer su postojali takvi silnici koji su mislili da Bosnu i Hercegovinu mogu rasturiti“, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te pozvao Zagreb i Beograd na suradnju.

Komšić je rekao da Bosni i Hercegovini treba i pomoć europskih institucija, ali da ta pomoć ne smije biti samo retorička i s duplim standardom, kako je, poručio je Komšić, često bio slučaj do sada.

„Treba nam pomoć europskih institucija na našem EU putu. Ali, ne treba nam samo poruka, treba nam i konkretno djelovanje u BiH. Suviše sam često bio u situaciju da gledam dvostruke standarde europskih političara prema BiH. S takvom politikom nema napretka“, rekao je Komšić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara