KONAČNO JE DOGOVORENO Dostava paketa iz Europe bit će puno jeftinija, a to će posebno osjetiti Hrvatska

KONAČNO JE DOGOVORENO Dostava paketa iz Europe bit će puno jeftinija, a to će posebno osjetiti Hrvatska

Foto: 123rf/Index

SINOĆ je Europski parlament postigao dogovor o Uredbi o dostavi prekograničnih paketa s Europskim vijećem i Europskom komisijom.

Riječ je o jednogodišnjem procesu u kojem je kao pregovarač u ime EP-a radila Biljana Borzan. U praksi to znači da bi paketi koje naručuju hrvatski građani u budućnosti trebali biti jeftiniji, odnosno da neće više biti teško objašnjivih dodatnih troškova.

"Odlične vijesti! Nakon višesatnih pregovora s Vijećem i EK, kasno sinoć smo postigli dogovor o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa! Kraj je to jednogodišnjeg procesa. Kao pregovaračica za Europski parlament, izborila sam se za odredbe koje će rezultirati jeftinijom dostavom, transparentnijim tržištem i većim potrošačkim pravima!!! Ovo je odlična vijest za Hrvatsku jer je prekogranična dostava u manje države članice u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće", napisala je Biljana Borzan.

Pregovori trajali cijelu godinu

Ovo je zapravo samo kraj procesa čije smo obrise vidjeli još u listopadu. Tada je, naime, javljeno kako je EP izglasao svoju poziciju o Uredbi o prekograničnoj dostavi koja će hrvatskim građanima omogućiti jeftiniju prekograničnu dostavu, a malim i srednjim poduzetnicima olakšati izlazak na šire tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon usvajanja prijedloga uredbe u Europskom parlamentu trebao je započeti trijalog između Komisije, Vijeća i Parlamenta o konačnom tekstu, a to je, evo, postignuto.

„Prekogranična dostava je tri do pet puta skuplja od dostave unutar države članice, a što je posebno loše za Hrvatsku, prekogranična dostava u manje država članice je u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće. Više od 30 posto hrvatskih građana kupuje online, i to više nego jednom mjesečno. Hrvatski građani koji kupuju preko interneta nisu ravnopravni s drugim kupcima u EU. Žale mi se na razlike u cijeni dostave za nas i druge zemlje EU, ili pak situacije kada uopće nema dostave za našu zemlju“, rekla je Biljana Borzan u listopadu.

Ovo će posebno osjetiti brojni građani koji naručuju s interneta, što bi sada trebalo biti još jeftinije.

Online kupovina je sektor koji raste, na godišnjoj razini vrijedi oko 400 milijardi eura. Prema istraživanjima Europske komisije povećanje online trgovine s trenutačnih 5 posto na 15 posto bi značilo siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto. Preduvjet za povećanje online trgovine je jeftinija dostava paketa u EU jer su kupci upravo dostavu ocijenili jednim od najvećih razloga zašto ne kupuju.

„Pravila koja su izglasana se hvataju u koštac s nelogičnostima poput činjenice da dostava u jednom smjeru dođe tri puta skuplje, nego dostava za istu udaljenost u drugom smjeru. Uredba želi olakšati malim i srednjim poduzetnicima proboj na tržište. Dakle, cilj je omogućiti da svoje proizvode mogu prodavati na puno većem tržištu od svoga grada ili države“, kazala je Borzan tada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara