Kongoanske snage drže u okruženju vođu pobunjenih vojnika

SNAGE sigurnosti u DR Kongu okružili su vođu pobunjenih vojnika, koji su pokušali izvršiti državni udar, nedaleko od zračne luke Ndjili u Kinšasi, izjavio je u petak glasnogovornik kongoanskog predsjednika Josepha Kabile.

"Naše snage sigurnosti okružile su bojnika Erica Lengea kod Ndjilija. On je pokušavao pobjeći s nekoliko ljudi i u dva džipa", rekao je glasnogovornik Kudura Kasongo. Zračna luka nalazi se oko 25 kilometara od središta Kinšase.

Pobunjeni pripadnici kongoanske predsjedničke garde nakratko su u noći s četvrtka na petak zauzeli državnu radio-televiziju, ali su je vladine snage nakon dva i pol sata oslobodile i zaustavile pokušaj državnog udara, objavila je u petak ujutro vlada DR Konga.

Pobunjene vojnike predvodio je bojnik Eric Lenegue koji je putem radio valova objavio da preuzima vlast i raspušta vladu. Lenegueovi vojnici uspjeli su nakratko osvojiti i državnu energetsku kompaniju.

Kongoanski ministar informiranja Vital Kamerhe objavio je da su regularne snage brzo uspostavile državni poredak, ali pojedinosti nije objavio.

Predsjednik države Joseph Kabila osjeća se "vrlo dobro", izjavio je u petak ujutro njegov glasnogovornik Kudura Kasongo, nekoliko sati nakon objave državnog udara na nacionalnom radiju. "Predsjednik je jako dobro, redovito sam u kontaktu s njim, nema nikakve opasnosti", dodao je glasnogovornik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara