Kongres odbio financirati Trumpov zid, on odmah uložio veto

Kongres odbio financirati Trumpov zid, on odmah uložio veto
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump pretrpio je danas velik poraz u Kongresu gdje je odbijen njegov prijedlog o žurnom financiranju zida na meksičkoj granici protiv kojeg je bilo i 12 republikanskih senatora.

Braneći jedan od najznakovitijih projekata svog predsjedničkog mandata, Trump je najavio da će uložiti veto na rezoluciju koju su donijeli zastupnici. Dakle, izgradnja spornog zida može se nastaviti.

"VETO!"

"VETO!", objavio je na Twitteru odmah nakon glasovanja. A onda u drugom tvitu napisao: "Jedva čekam uložiti veto na tu rezoluciju koju su predložili demokrati."

Ipak, ostaje gorak okus zbog toga što mora prvi put primijeniti veto kako bi ispunio svoje veliko predizborno obećanje, premda u Senatu republikanci imaju većinu (53 od 100 mjesta).

Zadnjih dana porastao je broj pobunjenih republikanaca koji se protive situaciji izvanrednog stanja koje je predsjednik proglasio ne bi li zaobišao Kongres koji mu ne želi dati novac za zid koji Trump želi izgraditi kako bi spriječio ulazak ilegalnih migranata, droge i kriminalaca u SAD.

Ukupno je 59 senatora glasovalo za demokratsku rezoluciju koju je prihvatio donji dom i u kojoj piše da se "ovime ukida izvanredno stanje koje je predsjednik proglasio 15. veljače".

Trump: Južna granica je noćna mora za nacionalnu sigurnost

Trump je prije dva dana na Twitteru i pred novinarima počeo činiti pritisak na senatore u svom taboru kako bi spriječio taj poraz.

"Južna granica je humanitarna i noćna mora za nacionalnu sigurnost", objavio je na Twitteru tijekom jutra.

Trump je usto pokušao opravdati ustavnost svoje odluke o posezanju za tom iznimnom mjerom kako bi dobio oko 8 milijardi dolara za zid.

"Pravnici kažu da je to potpuno u skladu s ustavom", istaknuo je pred novinarima uoči glasovanja.

Dvanaest republikanskih senatora poduprlo je demokratsku rezoluciju jer su ocijenili da je predsjednik njome zaobišao ovlasti Kongresa koji odlučuje o financijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara