Kongres poništio izvanredno stanje, ali to neće spriječiti Trumpa

Kongres poništio izvanredno stanje, ali to neće spriječiti Trumpa
Foto: EPA

ZASTUPNIČKI dom američkog Kongresa u utorak je poništio proglašenje izvanrednog stanja na granici s Meksikom, ali je predsjedniku Donaldu Trumpu ostala mogućnost da na to stavi veto i nastavi po svom. 

Zastupnički dom je većinom od 245 glasova, uz 182 protiv, usvojio rezoluciju kojom se odbacuje izvanredno stanje i "prebacio lopticu" na Senat u kojem republikanci imaju većinu. 

Iako je usvajanje rezolucije pobjeda za predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi, većina kojom je ona usvojena nije dovoljna da se premosti mogući Trumpov veto. Samo je 13 republikanskih kongresnika glasalo uz demokrate.

Trump je nedavno jednostrano proglasio izvanredno stanje jer demokratska većina u Zastupničkom domu nije htjela pristati da se iz državnog proračuna financira zid. 

Ima pravo veta

Trumpu odluka Zastupničkog doma zasad nije problem jer na odluku može staviti veto, pravo koje dosad u mandatu nije koristio, a za poništenje veta potrebna je dvotrećinska većina u oba doma, što je malo vjerojatno. 

Bitka u Kongresu posljednje je poglavlje "rata" između Trumpa i demokrata oko financiranja gradnje sigurnosnog zida na granici s Meksikom, što je jedno od važnijih Trumpovih obećanja iz predsjedničke kampanje. 

Trump je za zid iz proračuna tražio 5,7 milijardi dolara, ali pošto taj iznos nije mogao dobiti proglasio je izvanredno stanje što mu omogućuje da sam alocira novac koji je Kongres namijenio za druge svrhe. 

Neovisno o borbi u Kongresu, Trumpov planirani zid na kušnji će se vjerojatno naći i na sudovima.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara